Nakon dvije godine planiranja: Još jedna vojna vježba u BiH

Vijesti 19. sep 201615:02 > 15:06
Ministarstvo odbrane BiH

Komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Dragan Vuković sa zadovoljstvom su najavili održavanje zajedničke vježbe "Brzi odgovor 2016".

Ova vježba je kulminacija skoro dvije godine planiranja i održat će se na vojnom poligonu OS BiH na Manjači, pored Banje Luke, tokom ovog mjeseca, navodi se u saopćenju.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i Oružane snage BiH su vrlo tijesno sarađivali kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe. Preko 500 vojnika iz EUFOR-a, OS BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Mađarske, kao i jedna portugalska četa Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz sastava NATO misije KFOR, radit će zajedno u BiH.

Ova regionalna vježba također je prilika za EUFOR i NATO štab Sarajevo da vrše komandu i kontrolu u okviru velike vojne vježbe. Vojnici će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u aktivnostima patroliranja, pratnje, kretanja u konvoju, medicinske evakuacije, izvlačenja i evakuacije povrijeđenih. Također će imati priliku za usavršavanje svojih specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenje osoba koja ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

“Ova redovna godišnja vježba pokazuje ljudima BiH da su njihove oružane snage sposobne da djeluju samostalno i kao partneri sa EUFOR-om i vojnicima iz evropskih partnerskih zemalja u okviru velikih vojnih vježbi i operacija”, kazao je komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter.

“Zajednička vježba ‘Brzi odgovor 2016’ je vrlo bitan događaj za OS BiH radi praktične primjene dostignutih sposobnosti i vještina, koje su pripadnici OS BiH stekli tokom kolektivne obuke sa multinacionalnim bataljonom EUFOR-a. U vježbi ‘Brzi odgovor 2016’ potvrđuje se spremnost i interoperabilnost jedinica OS BiH u djelovanju sa EUFOR-om”, dodao je generalmajor Dragan Vuković je izjavio: 

U okviru Operacije “Althea” EUFOR-a trenutno služe vojnici iz 15 zemalja članica EU i pet partnerskih zemalja. Njeni primarni zadaci su pružanje podrške Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci i naporima BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, istovremeno podržavajući cjelokupnu i sveobuhvatnu strategiju EU za BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.