19. godina od helikopterske nesreće na Prokoškom jezeru

Vijesti 19. sep 201616:04 > 16:08
Fena

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podsjetio je da su tokom i nakon rata deseci hiljada ljudi iz cijelog svijeta došli u našu zemlju da rade za njene građane i zajedno s njima, te da su neki od njih dali svoje živote za mir u BiH.

To je izjavio na memorijalnoj ceremoniji danas na Prokoškom jezeru povodom 19. godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam članova bivše misije Ujedinjenih nacija (UN) i pet zaposlenika OHR-a.

“Toga se ovdje danas sjećamo i toga bismo se trebali sjećati svaki dan”, istakao je Inzko.

Među poginulima je bio i tadašnji zamjenik visokog predstavnika Gerd Wagner. Osim Wagnera, poginuli su Leah Melnick, Charles Morpeth, Thomas Reinhardt, Jurgen Schauf, Livio Beccaccio, Andrzej Buler, David Kriskovich, William Nesbitt, Marvin Padgett, Georg Stiebler i Peter Backes.

Obraćajući se prisutnima, Inzko je također podsjetio da je međunarodna zajednica prethodnu 21 godinu pomagala BiH i njenim građanima u konsolidaciji mira i izgradnji prosperitetnog i demokratskog društva, zasnovanog na vladavini prava.

Visoki predstavnik u BiH još jednom je ponovio opredjeljenje međunarodne zajednice da podrži BiH, istakavši da će i dalje činiti sve što je u njihovoj moći da pomognu građanima BiH te da će ulagati napore, čak i ukoliko im politika i retorika, koje pozivaju na podjele, odvuku pažnju

“Znamo šta je naša misija i cilj, a to je budućnost ove zemlje”, poručio je Inzko.

Vijence na spomen-obilježje poginulim zvaničnicima međunarodne zajednice položili su, između ostalih, visoki predstavnik Inzko, rezidentna koordinatorica UN-a i predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.