Postavljen kamen temeljac za Buroj Ozone City

Vijesti 19. sep 201617:48 > 18:24
N1

Uz prisustvo visokih zvaničnika SDA i SBB, danas je na lokalitetu Prečko Polje, općina Trnovo, postavljen kamen temeljac za Buroj Ozone City, kako investitori najavljuju, najvećeg turističkog grada u jugoistočnoj Evropi.

Uoči postavljanja kamena temeljca hor je otpjevao zvaničnu himnu SDA “Ja sin sam tvoj”, a nakon toga prisutni su mogli čuti i himnu Bosne i Hercegovine.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da će ovaj projekt biti od velike ekonomske koristi za BiH.

Među zvaničnicima su bili Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Safet Softić, potpredsjednik RS Ramiz Salkić, premijer FBiH Fadil Novalić, bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, Salko Bukvarević, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i mnogi drugi.

Dok investitori iz Dubaija najavljuju gradnju 70 superluksuznih hotela, apratmana, restorana, bolnica, fontana, žičara i drugih objekata, iz Udruženja “Eko akcija” upozoravaju da je u cijelom slučaju gradnja ovog kompleksa javnost dovedena u zabludu.

Suprotno najavama investitora, za gradnju Cityja ništa nije spremno. Usljed planirane veličine stambenog naselja od preko 140 hektara, prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Zakona o građenju FBIH i relevantnih podzakona, da bi investitor uopće mogao dobiti dozvolu za građenje bio je obavezan od Federalnog ministarstva okoliša i turizmazatražiti provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš“, navode iz Udruženja građana “Eko akcija”

Dodaju da situaciju dodatno komplikuje to što se lokalitet planiranog naselja Prečko polje u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bijele rijeke, koja je prema relevantnim studijama i Prostornom planu Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023., predviđena da bude korištena za snabdijevanje vodom grada Sarajeva.

“S obzirom na mogući utjecaj budućeg naselja na izvorišta Bijele rijeke, kao i blizine planiranog Nacionalnog parka ‘Igman, Bjelašnica, Treskavica, Visočica’ taj postupak bi obavezno iziskivao izdavanje okolinske dozvole, uz prethodnu izradu studije utjecaja na okoliš. U ovom slučaju, ništa od toga nije urađeno, štaviše investitor se nije ni obratio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Imajući to u vidu, sve radnje na lokalitetu su nezakonite”, stoji u saopćenju.

Investitor, kompanija Buroj International Group iz Dubaija najavila je da će taj projekt smanjiti nezaposlenost u BiH, ali i da im je cilj promovirati BiH u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.