Kako su Bugari pljačkali bh. građane kreditinim karticama

Vijesti 20. sep 201614:21 > 14:29
ESET

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Cvetila Ilieva, Kaloyana Tsvetanova i Stanislava Stojneva.

Optuženi su da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja” i “izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje”.

Dakle, terete se da su od januara 2016. godine pa do lišenja slobode kao organizirana grupa ljudi krivotvorili kreditne i ostale kartice za bezgotovinsko plaćanje. Prilikom izvršenja pomenutih krivičnih djela koristili su sofisticiranu elektronsku opremu za falsifikovanje kreditnih i drugih kartica, te izradu uređaja za njihovo falsifikovanje, kao što su MSR uređaji, skimeri, minijaturni audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnim specifičnim uređajima za ometanje radio-signala. Na taj način izradili su najmanje 110 lažnih kreditnih i drugih kartica bezgotovinskog plaćanja, a koje su pilikom pretresa i oduzete. 

Uređaji pronađeni u stanu

Cvetil Iliev, kao organizator grupe ljudi, zajedno sa Stanislavom Stojnevim i Kaloyanom Tsvetanovim i sa drugim njima poznatim osobama kao pripadnicima grupe ljudi, su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi neovlašteno skidali novac sa bankomata i internet računa trećih lica kod raznih banaka, a po prethodnom dogovoru, zajedničkim djelovanjem i međusobno povezanim radnjama.

Iliev je davao upute Tsvetanovu i Stojnevu  za nabavku materijala potrebnih za izradu alata, kao i drugih uređaja koji se koriste za krivotvorenje kreditnih i drugih kartica bezgotovinskog plaćanja i manipulaciju bankomata, te izrađivao lažne i preinačavao prave kreditne i druge kartice bezgotovinskog plaćanja.

Takve kartice je dalje  zajedno sa uputama za korištenje i pripadajućim PIN kodovima davao Tsvetanovu i Stojnevu i drugim njima poznatim licima, čiji zadatak je bio odlazak do prethodno dogovorenih bankomata gdje bi isti upotrebom tako krivotvorenih kartica neovlašteno podigli novac sa računa trećih lica kod raznih banaka.

Navedena trojka je u periodu od januara do marta mjeseca 2016. godine u Sarajevu u stanu u kojem je boravio Cvetil posjedovala sredstva za krivotvorenje kreditnih i drugih kartica bezgotovinskog plaćanja, uključujući MSR uređaje, tzv. “bijelu plastiku”, “skimer” uređaje, audio-vizuelne snimače odnosno uređaje koji se koriste za pribavljanje podataka za izradu lažnih bankovnih kartica i pribavljanje podataka sa kartica građana.

Produženje pritvora

Također, pronađeni su i računari sa instaliranim datotekama i softverima potrebnim za neovlašteni pristup i prikupljanje magnetnih zapisa sa kartica bezgotovinskog plaćanja i PIN-ova i zapisivanje tih podataka na prazne kartice sa magnetnom trakom, te druge elektronske sklopove i različite podesne alate za krivotvorenje, uz pomoć kojih su izradili najmanje 110 lažnih kreditnih i drugih kartica bezgotovinskog plaćanja, a koja sredstva za izradu i lažne kartice bezgotovinskog plaćanja pripremljene za korištenje su pronađeni i privremeno oduzeti od osumnjičenih prilikom pretresa označenog stana u kojem su zatečena i lišena slobode sva trojica osumnjičenih.

Dakle, prvoosumnjičeni, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i drugog, organizovao grupu ljudi, čiji članovi su bili drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni i druga njima poznata lica, a koja je posjedovala sredstva za izradu lažnih kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja , te sa ciljem da ih upotrijebi kao prave, izrađivala lažne i preinačavala prave kreditne i druge kartice bezgotovinskog plaćanja,

Tužilaštvo je za osumnjičene Cvetila Ilieva, Kaloyana Tstvetanova i Stanislava Stojneva zatražilo produženje mjera pritvora, s obzirom da i dalje postoje pritvorski razlozi predviđeni članom 146. tačka a) ZKP-a F BiH, koje je Sud našao i cijenio prilikom određivanja pritvora, a potom i produženja pritvora prema osumnjičenim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.