Bodo Weber o referendumu: Radikaliziraju se trendovi u BiH

Vijesti 20. sep 201615:33 > 15:36
N1

Bodo Weber, viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina za N1 je komentarisao stav OHR-a i međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini o referendumu.

Weber je iznio i svoj stav o potezima Evropske unije, planiranoj posjeti predsjednika Republike Srpske Rusiji, kao i paralelne pripreme za referendum uprkos tome što je Ustavni sud BiH donio privremenu obustavu odluke o raspisivanju referenduma.

Sada imamo situaciju za koju vidio da se radikaliziraju cjelokupni trendovi koje smo posljednjih godina vidjeli u BiH i to na relaciji domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice, posebno Evropske unije. Politika, stalne prijetnje i dizanje tenzija Milorada Dodika očigledno je trebao da pređe na drugi stepen valjda zbog toga što je situacija režima, vlasti i ekonomska situacja sve teža. Potreba za radikalizacijom je tu i to ne slučajno prije lokalnih izbora“, kazao je Weber.

Viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina tvrdi da i Evropska unija ima strukturalni problem koji nije riješila kroz svoj novi politički pristup i ne korištenje bonskih ovlasti, odnosno prepuštanje domaćim političkim elitama da sami rješavaju reformski put.

Ne možemo ništa očekivati osim podrške predsjednika Putina Dodiku, kao što je to već 10 godina tako od kada Evropska unija nije odlučna u onome što radi. Rusiji je baš fino što je Evropska unija slaba i što može malo praviti probleme putem Milorada Dodika Evropskoj uniji i SAD-u u Evropi. U današnjem danu vidimo cijelu tužnu sliku zapadne politike. Zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za nešto što je ispunjeno u reformskoj agendi, ali to je minimalan efekat u odnosu na to što će biti efeket održavanja referenduma, odvlačenja investitora i ataka na vladavinu prava i ustavni poredak“, kazao je Weber za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.