Radnici ispred BKC-a u Tuzli, sjednica Skupštine prekinuta

Vijesti 01. dec 201410:21 > 10:25
Anadolija

Oko 200 radnika propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona okupilo se danas pred zgradom Bosanskog kulturnog centra u Tuzli. Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona je prekinut, ali radnici ne odustaju od demonstracija.

Veliki broj pripadnika policije nalazi se oko BKC-a, a na ulazu je formiran kordon policije. Radnici čekaju da poslanici izaberu predsjedavajućeg, kako bi se obratili Skupštini.

Prema riječima Hrustana Muminovića iz Sindikata solidarnosti TK-a, radnici će tražiti od nove vlasti isplatu po 400 KM (tri mjeseca po 400 KM), a onda pokretanje firmi. 

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Radnici Fabrike deterdženata “Dita”, Fabrike obuće “Aida”, Livnice čelika, kao i ostalih preduzeća uništenih privatizacijom, traže od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona pomoć za pokretanje proizvodnje, isplatu zaostalih primanja i zbrinjavanje radnika.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona je prekinut, a razlog je, nezvanično, što se Klub Bošnjaka nije mogao usaglasiti u vezi s prijedlogom kandidata za predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine TK-a.

Počela je, međutim, sjednica Vlade TK-a kojoj prisustvuju i poslanici Kantonalne skupštine.

Nezadovoljni radnici nekoliko propalih firmi s područja TK-a i dalje se nalaze pred zgradom BKC-a, gdje se održava zajednička sjednica članova Vlade i skupštinskih poslanika.

Jedan dio radnika je u međuvremenu ušao u zgradu BKC-a, očekujući da ih primi neko od predstavnika vlasti.