N1 saznaje: Ko su kandidati za predsjednika Suda BiH

Vijesti 21. sep 201612:32 > 12:35
N1

Na javni konkurs za upražnjeno mjesto predsjednika Suda Bosne i Hercegovine koji je Visoki sudski i tužilački savjet BiH objavio 5. septembra, a koji je zatvoren juče, N1 iz izvora bliskih Sudu BiH saznaje da trenutno ima pet ili više prijavljenih kandidata zbog mogućnosti pristizanja prijava koje su poslane juče.

Četiri kandidata su sudije Suda BiH, a jedan ili dva kandidata izvan su ove institucije. Od izvora bliskih Sudu BiH saznajemo da su Mira Smajlović, Ljiljana Lalović, Izo Tankić i Branko Perić sudije Suda BiH koje su se prijavile na konkurs za predsjednika ove institucije.

N1 saznaje da je svoju prijavu na konkurs poslala i Dalida Burzić, glavna tužiteljka Kantonalnog Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine dobili smo odgovor da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović nije prijavio na konkurs.

“Zbog započetih poslova i obaveza i ozbiljne situacije u državi, smatra potrebnijim da završi započete aktivnosti u Tužiteljstvu BiH”, saopštili su za N1.

Podsjećamo, Meddžida Kreso na poziciji je predsjednice Suda BiH gotovo 12 godina. Za sudiju i predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 10 oktobra 2004. godine. Na funkciju predsjednice Suda BiH ponovo je imenovana 26 januara 2011. godine.

Inače, predsjednika Suda BiH postavlja Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Predsjednik Suda organizuje rad Suda i stara se o ostvarivanju saradnje sa drugim institucijama. Predsjednik se imenuje na mandat od šest godina i može biti ponovno imenovan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.