Mediji u Srbiji i Hrvatskoj najavljuju rat u BiH

Vijesti 22. sep 201613:15 > 13:19
N1

Mediji u regionu, pogotovo u Srbiji, već nekoliko dana na naslovnicama i izvještajima govore o mogućem ratu, spremnosti Srbije i Hrvatske da pomognu Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

X je izjavio, Y je reagovao, X je odgovorio na reakcije, Y je žestoko uzvratio. I tako posljednja dva desetljeća izjave političara pune naslovne strane regionalnih medija u kojima dominira retorika slična onoj iz ‘90-tih godina kada je počela disolucija Jugoslavije.  

Kurir

“Hrvatska će oko događaja u BiH već sljedećih dana reagirati na visokoj razini prema Europskoj uniji i SAD-u, kao i kroz Vijeće za implementaciju mira i odigrat će čvrstu i aktivnu ulogu”, rečeno je Jutarnjem iz izvora bliskog hrvatskom političkom vrhu.

Kako navodi isti izvor, i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je u New Yorku na 71. zasjedanju Opće skupštine UN-a pozorno prati sve što se događa u susjednoj zemlji, a hrvatski je prioritet, među ostalim, ukazati međunarodnoj zajednici na položaj Hrvata.

Informer

S druge strane, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je poslije ratnohuškačkih poruka iz Sarajeva prikupio sve relevante bezbjednosne informacije i da Srbija neće dozvoliti da bude iznenađena.

“Sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost povodom političkih tenzija u BiH još neće biti, što ne znači da ne pratimo situaciju. Nećemo dozvoliti da nas bilo ko iznenadi”, rekao je Nikolić za Večernje novosti.

Novosti

On je rekao da je prikupio sve relevantne bezbjednosne informacije poslije ratnohuškačkih poruka koje su stigle iz Sarajeva.

“Razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predstavnicima pojedinih službi ali i načelnikom Generalštava Vojske Srbije kome sam predočio potrebu da vojska svoje redovne aktivnosti obavlja sa mnogo više pažnje zbog okolnosti ne možemo da utičemo i situacije koja nas svakako dotiče”, rekao je Nikolić.

Srpski Telegraf

Zategnuti odnosi između zemalja regije kulminirali su nakon izjava bivšeg komadanta Armije BiH Sefera Halilovića o provođenju referenduma u Republici Srpskoj. On je kazao da “nakon referenduma Dejtonski ustav više ne vrijedi i onda se vraćamo na Ustav Republike BiH”. On je istakao “kako se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše”10 do 15 dana”.

Večernji list

Uslijedile su reakcije državnog i entitetskog vrha Srbije i Republike Srpske. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića.

Šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić saopštio je danas da izjava ratnog komadanta Armije BiH Sefera Halilovića o “uništenju Republike Srpske” u slučaju refrenduma “predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu” naglasivši da Srbija želi mir i stabilnost, ali da “sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske”.

Blic

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na izjavu bivšeg generala i komandanta Armije BiH Sefera Halilovića rekavši da je to “još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala, koji nije bio dobar ni Bošnjacima”.

“Halilović je prazna mješina koja puca u prazno! To je još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala koji nije odgovarao ni Bošnjacima u BiH, a koji bi opet da ratuje. Zato ne treba davati značaja takvim nebuloznim izjavama nekakvog Halilovića”, rekao je Dodik.

Jutarnji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nazvao je Halilovića “minorni političare i s njim bi mogle da raspravljaju neke naše ‘junoše’ političari'”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.