Divjak: Sve više roditelja žele da im djeca idu iz BiH

Vijesti 23. sep 201608:40 > 08:40
N1

Za mlade se kaže često da su budućnost, ali oni moraju biti i sadašnjost, kazao je Jovan Divjak, penzionisani general Armije RBiH i direktor udruženja Obrazovanje gradi BiH koji je gostovao u Novom danu.

Posljednjih dana, kako se treba održati referendum o Danu RS, u porastu je ratnohuškača retorika u medijima. Mnogi građani su zabrinuti zbog mogućnosti novih sukoba, a Divjak smatra da su to prazne priče. Ističe da o ratu pričaju političari koji gube poziciju i autoritet.

Ipak, kako kaže, zabrinjava ga činjenica što sve više roditelja žele da im djeca idu iz BiH.

Pored političara kao glavnog krivca za porast zabrinutosti među građanima Divjak vidi u medijima koji previše prostora daju “negativnim vijestima”.

“Bilo bi divno da mediji poput Avaza ili Oslobođenja više promovišu pozitivnih vijesti, kao što N1 to radi. Današnje okupljanje mladih (Jadranski forum mladih) trebala bi biti glavna vijest u medijima. Naslovnice treba posvetit mladima”, jasan je bio gost Novog dana.

Jedna od glavnih vijesti ove sedmice u našoj zemlji bilo je “zeleno svjetlo” aplikaciji BiH za članstvo u Evropsku uniju.

“Ovo je pozitivna stvar za Bosnu i Hercegovinu, ali nam predstoji mnogo posla. Ovo nije trka na 110 metara sa preponama, nego je maraton od 42 km. Mi smo na početku i ne treba se mnogo radovati”, istakao je Divjak, ali i naglasio da će Ruska Federacija pokušati spriječiti ulazak BiH u EU i NATO savez.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.