Ni nakon dvije godine nije poznat razlog smrti Dine Ćosića

Vijesti 26. sep 201611:37 > 28. sep 2016 09:58
Senaid Ćosić

Tuzlak Dino Ćosić je preminuo 7. augusta 2014. godine dok je služio kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla, Odjeljenje Kozlovac, a njegova smrt nije razjašnjena ni nakon dvije godine.

Senaid Ćosić je otac preminulog Dine koji već dvije godine traga za objašnjenjem zašto je njegov zdravi sin preminuo dan nakon što su razgovarali telefonom, odnosno 6. augusta 2014. godine, kada je bio njegov 27. rođendan. Također, Dino je trebao izaći iz zatvora za 40 dana, ali taj dan nije dočekao.

Razgovarali smo u 19:15 sati, čestitao sam mu rođendan te smo se dogovorili da ćemo se čuti sutra kada dođe s posla. Radio je u kuhinji Odjeljenja Kozlovac“, priča Senaid za N1. 

No, nismo se čuli sutra, već sam u popodnevnim satima dobio obavijest da je moj sin Dino preminuo. Rekli su nam da će obdukcija biti urađena u 13:30 tog dana, tako da je moj drugi sin odmah otišao u zatvor gdje je stigao u 13:15 sati kako bi tu bio prije obdukcije, ali su mu tu kazali da je već urađena obdukcija i da je tijelo Dine smješteno u komemorativni centar gdje nije bilo nikoga osim radnika iz tog centra“, objašnjava nam Senaid.

Cijeli slučaj je pun kontroverzi s obzirom na, kako nam je rekao ožalošćeni, na originalnom papiru o smrti stoji da je Dino preminuo u 6 sati ujutro i da je u pitanju nasilna smrt, dok na drugom piše da je u 7 i 30 sati konstatovana smrt.

Na nalazu od 6 sati ujutro stoji da je doktorica Snježana Rakovac konstatovala smrt, dok na tom drugom stoji potpis ljekara Zdenka Cihlarža, no on nije imao pristupa pritvorskoj jedinici, jer nije zaposlen tu“, govori Senaid.

Nije moguće da je u 6 sati preminuo jer je u to vrijeme bilo buđenje, čekao je kafu, što je potvrdio i njegov drug iz sobe“, kaže Senaid.

On se obratio i Tužilaštvu TK koje je uradilo istragu gdje su naveli da je u Dininom organizmu bilo opojnih sredstava nakon čega je Senaid poslao pritužbu Federalnom tužilaštvu koje je poništilo odluku Kantonalnog tužilaštva te naredilo ponovnu istragu.

Iz tog Tužilaštva su tražili da se urade nalazi u Sarajevu o prisustvu opojnih sredstava, ali s obzirom na to da u Sarajevu nema instrumenata za ispitivanje, nalazi su poslati u Novi Sad gdje je potvrđeno da smrt nije nastupila usljed unošenja teških opojnih sredstava.

U nalazu Kliničkog centra Vojvodine, Centra za sudsku medicinu, toksikologiju i molekularnu genetiku nakon izvršene hemijsko-tehnikološke analize dostavljenih uzoraka stoji:

1. U dostavljenom uzorku krvi Ćosić Dine utvrđeno je prisustvo dijazepama u granicama terapijskih vrijednosti koje nisu uticale na mehanizam umiranja;

2. U uzorku urina, utvrđeno je prisustvo dijazepama i njegovih metabolita anitipirina i metabolita bromozepamana. Ovi lijekovi nisu imali uticaj na mehanizam umiranja;

3. U dostavljenom uzorku želučanog sadržaja utvrđeno je prisustvo alkohola u koncetraciji od 1,046 ml. Ova koncentracija alkohola je neznatna kada se radi o želučanom sadržaju i nije mogla imati nikakvo učešće u mehanizmu umiranja. U uzorku krvi i urina alkohol nije nađen;

4. Na osnovu izvršenih hemijsko-toksikoloških analiza dostavljenih uzoraka zaključuje se da smrt Ćosić Dine nije nastupila usljed unošenja navedenih detektovanih supstanci.

Ljekar koji je vršio obdukciju u Tuzli, Zdenko Cihlarž, očitavao je nalaz na kome piše da su postojali tragovi nepravilnog položaja na tijelu sina, ali nije urađen dalji nalaz. Iz Federalnog tužilaštva su pitali zašto nisu urađene dalje analize, te da sada to nije moguće.

Na obdukcionom nalazu koji je vršio Cihlarž piše: na prednje vanjskoj strani desne strane grudnog koša na oko 3 cm ispod srednjišnjeg vanjskog dijela vanjske dojke nalazi se vodoravno polje dugo oko 1,3 cm i širine od 0,5 cm u kome je koža zelenkasno-žućkasto prebojena dok se na oko 8,5 cm ispod ovoga takođe nešto ispod nivoa pazušne crte nalazi jedno polje dosta nepravilnog oblika promjera 4 puta 2,5 cm u kome je koža crvenkasto-modrikavo prebojena.

“Čini se da svi znaju istinu osim roditelja”

Senaid posjeduje svu argumentaciju – i o tome da nije bilo prisustva opojnih sredstava, kao i da nije riječ o teškom zdravstvenom stanju njegovog sina, kako je bilo govoreno.

“Moj sin je bio visok 183 cm i 103 kg težak i dobrog zdravlja”, rekao nam je Senaid te dodao: “Čini se da svi znaju istinu osim roditelja“.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK nam je potvrđeno da je naređena nova istraga o Dininoj smrti.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je nakon prijave smrti Dine Ćosića u Kazneno-popravnom zavodu Tuzla 7. augusta 2014. godine otvorilo predmet kako bi se utvrdio uzrok smrti i utvrdilo da li postoji sumnja da je smrt izazvana krivičnim djelom“, kazali su iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona za N1.

Postupajući tužilac u predmetu je saslušao veći broj svjedoka, urađena je obdukcija, hemijsko vještačenje, dva toksikološka vještačenja u specijaliziranim institucijama u Sarajevu i Novom Sadu. Nalazi ovih vještačenja su dostavljeni i vještaku sudske medicine, koji je na osnovu toga uradio i Tužilaštvu dostavio nalaz i mišljenje o uzrocima smrti, naveli su.

“Obdukcijom je utvrđeno da na tijelu preminulog nije bilo povreda ili tragova bilo kakvog mehaničkog ili fizičkog nasilja, odnosno da smrt nije izavana bilo kakvim nasiljem. Na osnovu gore pomenutih istražnih radnji je donesena naredba da se neće provoditi istraga jer iz prikupljenih dokaza nije utvrđeno da je smrt uzrokovana činjenjem krivičnog djela”, rekli su nam.

Na ovu odluku Tužilaštva TK je izjavljena pritužba Federalnom tužilaštvu FBiH, koji je naložio ovom Tužilaštvu da se uradi dodatno vještačenje drugog vještaka medicinske struke. Nalaz i mišljenje dodatnog vještačenje još uvijek nije dostavljeno Tužilaštvu“, saopćili su za N1 iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Senaid Ćosić
Senaid Ćosić
Senaid Ćosić
Senaid Ćosić
Senaid Ćosić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.