Dodik najavio mogućnost održavanja još jednog referenduma

Vijesti 26. sep 201619:11 > 20:29
N1

Gostujući u emisiji Pressing na N1, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je mogućnost održavanja još jednog referenduma.

Šta će biti sa ulaskom BiH u NATO? Predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić smatra da će do kraja godine biti aktiviran akcioni plan o pridruživanju?

Odluci o ulasku u NATO prethoditi će referendum u RS i mi ćemo se odlučiti za ili protiv.

A ako bude održan referendum na nivou BiH?

Ako Bošnjaci i Hrvati odluče “da”, mi ćemo glasati za “ne”. Onda opet nema NATO-a.

SNSD je najavio da će 2018. raspisati referendum o izlasku RS iz BiH. Ostajete li i dalje pri tome stavu?

Naš stav će se znati te godine. Mi nismo nikakvi avanturisti i destruktivci nego smo ozbiljna partija. Ako bude potrebe bit će još referenduma do 2018. i pokazali smo da ih možemo organizovati.

Da li je ovaj referendum bio samo probni za onaj pravi – o otcjepljenju?

Te priče su glupost. Zašto nama treba trening? Što se tiče nas ne trebamo trenirati jer smo vrlo sposobni i organizovani. Mi se borimo za naša prava. Nikada nismo rekli da je BiH nemoguća. BiH po Ustavu, ona iz Daytona, za nas je moguća, ali BiH sa destrukcijom prava RS i korigovanjem i nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljiva.

Da li je moguća jedinstvena BiH?

BiH može održati svoj okvir. Potpuno je legitimno da Bošnjaci teže unitarizaciji i centralizaciji kao što je i legitimno da mi težimo samostalnosti i autonomiji u okviru BiH.

Nedavno ste poslali poziv da se krene ispočetka. Šta je početak?

Moramo se odreći toga da jedni drugima nameću volju. Nemam problem sa Bošnjacima. Imam prijatelja koji su Bošnjaci i s njima sam zadržao prijateljstvo. Ja sam političar koji ima problem sa politikama bošnjačkih predstavnika poput SDP-a ili SDA. BiH nije uspjela postići niti jedna konsenzus, nego je svaku put nešto nametnuto.

Da li je moguće izbjeći rat u narednim godinama?

Neće biti rat. Nisam čovjek za rat, ja sam borac za politička prava svoga naroda. Ponosan sam na činjenicu da nikome nije falila dlaka na glavi tokom održavanja referenduma u RS. Isto tako niko ne može reći da su Bošnjaci u RS u nekoj vrsti geta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.