Dodik o eventualnom hapšenju i odnosima sa Salihovićem

Vijesti 26. sep 201619:19 > 20:44
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, bio je gost emisije Pressing na N1. Odgovorio je na pitanje da li se boji hapšenja i u kakvim je odnosima sa glavnim tužiteljem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem.

Bojite li se hapšenja?

Nisam zadužen da se bojim i nemam nikakvog straha. Mislim da je priča o hapšenju više pokriće za one koji su htjeli zaustaviti referendum. Sada pokušavaju napravit nekakav novi aranžman. Zar misle da će se država napravit političkim proganjanjem lidera jednog naroda?

Bojite li se smjene? Hoće li Vas smijeniti visoki predstavnik Valentin Inzko?

Na izborima za dvije godine mi ističe mandat za predsjednika RS, ali se više ne mogu kandidovati. Osjećam se dovoljno mlad i mislim da sam u najboljim godinama za politiku tako da ću se kandidovati za neku drugu poziciju. Inzko ne može donijeti odluku o mojoj smjeni. Ima platu od 24.000 KM, a strahuje da će Bošnjaci izvesti 10.000 ljudi ispred njegove kancelarije pa je zgodno da prijeti Dodiku i RS. Nikada mi nije bilo važno koja je sila ispred mene ako sam svjestan koga branim. Nije bilo godine kada se nešto ozbiljno nije pokretalo protiv Dodika. Činjenica je da protiv Dodika nije izrečena niti jedna kaznena prijava. Jedino sam prekršajne prijave dobivao zbog prebrze vožnje.

Mnogi smatraju da bi osvojili izbore u Srbiji, ukoliko bi se kandidovali?

To najbolje govori o mome radu.

VSTV BiH podnio je disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića. Mnogi smatraju da zahvaljujući upravo njemu niste do sada optuženi?

Ne poznajem Salihovića i nikada ga nisam sreo. Moj stav o Sudu i Tužilaštvu BiH je veoma jasan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.