Šolaja: Krivac za konfuziju u BiH je međunarodna zajednica

Vijesti 29. sep 201609:06 > 09:14
N1

"Sve što se dešava u BiH su međunarodni odnosi. Najveću krivicu za konfuziju u BiH snosi međunarodna zajednica. Predstavnici RS-a će se žaliti Ustavnom sudu BIH na čitav niz odluka Parlamenta FBiH. Sve je to zbog nametnutih odluka", izjavio je prof. dr. Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

On smatra da će nakon lokalnih izbora više pažnje biti posvećeno situaciji oko pravosudnog sistema poslije jučerašnje suspenzije glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Situacija je otišla u pogrešnom pravcu. Mislim da je u RS-u došlo do zastoja u izgradnji povjerenja. Ne gleda se u put napretka, već da BiH ide u negativnom pravcu. Mislim da ovo nije bilo potrebno rješavati na ovakav način.

Šolaja je kazao da su građani RS-a stekli nepovjerenje u pravni sistem BiH.

Sve je to posljedica odluke Ustavnog suda BiH oko zabrane referenduma. Više ni u šta nisam siguran, i iz ličnih iskustava nemam povjerenja ni u pravni sistem, pravu sigurnost i pravnu neovisnost.

Gostujući u jutarnjem programu N1 televizije, ugledni pravni i bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović je kazao da je u BiH nekada postojao jak pravosudni sistem koji je urušen. Profesor Šolaja se složio s njegovom konstatacijom.

Pravosudni sistem se ne kontroliše ni od koga i mislim da je to problem. Ovo sada je lutajuće pravosuđe. Sistem se počeo urušavati kada je Visoki predstavnik Petrič odlukom povećao plate u pravosudnom sistemu i povećao utjecaj onih koji utječu na njega i korupciju.

Prof. dr. Šolaja smatra da se najviše trpe građani BiH.

Obje strane i oni koji trebaju biti saslušani i oni koji će saslušavati obmanjuju građane“, prokomentarisao je poziv Tužilaštva BiH Miloradu Dodiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.