Optužnica protiv Nedžada Mujića zbog odlaska u Siriju

Vijesti 29. sep 201609:56 > 10:02
Tuzilastvobih.gov.ba

Podignuta optužnica protiv Nedžada Mujića zbog odlaska u Siriju i sudjelovanja u aktivnostima ISIL-a.

Optuženi se tereti da je u više navrata odlazio u Siriju, gdje je pružao finansijsku i drugu potporu aktivnostima ISIL-a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Nedžada Mujića, zv.“Ebu Mubarek“, rođenog  1959. godine u mjestu Šepak, Zvornik, državljanina BiH i Austrije.

Optuženi se tereti da je od mjeseca septembra 2013. pa do polovine 2015. godine, iz Austrije, više puta odlazio na područje Sirije, gdje je pružao financijsku i logističku potporu pripadnicima terorističke organizacije ISIL koja djeluje na području Sirije i Iraka, a koju je 2013. godine UN proglasio terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je više puta odlazio u Siriju, te pripadnicima ISIL-a sa područja BiH pružao potporu u novcu, na način da im je davao različite iznose novca, te podijelio više od 10.000 eura, kao i terensko motorno vozilo kao potporu pripadnicima ISIL-a, te jedno vrijeme bio angažovan i na poslovima kuhara, za pripadnike vojnih formacija ISIL-a.

Optuženi se tereti da je počinio produženo  kazneno djelo Organizovanje terorističke skupine iz člana 202d. stav2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u svezi sa člankom 54. istog Zakona.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom biti proslijeđena Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.