SDP BiH traži ostavku premijera Federacije BiH

Vijesti 30. sep 201611:55 > 11:57
N1/ Arhiv

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zatražila je danas od Fadila Novalića da podnese ostavku na poziciju premijera FBiH i da se izvini građanima zbog izjave da se štrajkači glađu u tuzlanskoj fabrici TTU "pošto nisu imali platu 15 godina mogu strpiti jos mjesec ili dva".

U saopćenju za javnost SDP-a se navodi da takva osoba ne može obavljati bilo kakvu javnu funkciju.

“Ukoliko to Novalić ne želi uraditi, tražimo od Bakira Izetbegovića i njegove SDA da ukloni Novalića sa ove pozicije, jer se on ponaša kao stečajni upravnik FBiH, a ne njen premijer. U suprotnom valjda će onda svima biti jasno kako Novalić zapravo samo provodi politiku svoje stranke”, ističe se u saopćenju.

Osvrčući se na premijerovu izjavu da je sve oko privatizacije Fabrike duhana Sarajevo (FDS) čisto i zakonito, iz SDP-a ga pozivaju da u tom slučaju podrži održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se o ovoj temi trebalo govoriti. Ta sjednica je prema Poslovniku Parlamenta, kako navode iz SDP-a, morala biti održana do danas, ali je “koalicija SDA-SBB i HDZ to onemogućila”.

Iz SDP-a tvrde kako nije istina da je Vlada FBiH u prošlom mandatu koju je vodio SDP donijela odluku o prodaji FDS-a.

“Istina je da je Vlada koju je vodio SDP pokušala zaustaviti kriminal u ovoj firmi, o čemu svjedoče desetine krivičnih prijava koje su podnijete u vezi toga”, saopćeno je iz SDP-a, uz podsjećanje da su za vrijeme vladavine ove stranke usvojeni Zakon o reviziji privatizacije i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine “kako bi se makar malo pravde osiguralo prije svega za stotine hiljada opljačkanih radnika”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.