Pacijenti iz KS mogu dva puta pokušati vantjelesnu oplodnju

Vijesti 04. okt 201613:53 > 13:57
Freeimages.com

Odlukom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo od 26. septembra ove godine pacijentima iz Kantona Sarajevo omogućeno je pravo na refundiranje troškova vantjelesne oplodnje u visini od 4.000 KM za prvi pokušaj, odnosno 2.000 KM za drugi pokušaj.

Po toj odluci, pravo na liječenje neplodnosti imaju žene koje se liječe od neplodnosti, koje nisu rađale i žene do navršenih 37. godina života, utvrđene dijagnoze i stanja, uz sve potrebne medicinske pretrage.

Menadžer klinike “New Life IVF Centar” Zejd Šoto pozdravio je tu odluku iza koje je, kako kaže, mnogo inicijativa, dopisa, foruma i sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija sa izraženim zahtjevima i molbama za aktivnijem učešćem državnih institucija u rješavanju tog problema.

“Smatram da je ovo veliki korak za žene ne samo iz Sarajeva već i cijele BiH jer će se na taj način skrenuti pažnja i na druge vrste bolesti s kojima se suočavaju građani, a za koje je potrebno izvojiti veće novčane iznose. Postati roditelj je sigurno jedina želja ovih osoba, a Zavod je ovim činom zauzeo važno mjesto u njihovim životima olakšavajući im da, po završetku procesa, to i postanu”, navodi Šoto.

Kako se navodi u odluci Zavoda, sve neophodne dijagnostičke i druge zdravstvene usluge u postupku liječenja i dokazivanja neplodnosti, osiguranici su dužni obaviti u UKCS ili u drugim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. U suprotnom Zavod neće učestvovati u refundiranju troškova tih procesa.

“Svi bračni parovi koji se suočavaju s tom vrstom bolesti ili postoje određeni simptomi koji ukazuju na pojavu steriliteta mogu se javiti na našu kliniku za određivanje termina besplatnih konsultacija. Također za pacijente koji imaju ovjerenu zdravstvenu knjižicu, nastanjeni su u Kantonu Sarajevu i imaju mišljenje ordinirajućeg ljekara ginekologa ili urologa odnosno pozitivno konzilijarno mišljenje nadležne klinike sa UKCS, Zavod će refundirati troškove usluga vantjelesne oplodnje izvršenih na našoj klinici”, pojašnjava menadžer klinike “New Life IVF Centar” Zejd Šoto.

U saopćenju za javnost klinike “New Life IVF Centar” navodi se da pacijenti, koji imaju nedoumice ili postoje nejasnoće u vezi s tom odlukom Zavoda i refundiranju troškova vantjelesne oplodnje, na toj klinici se mogu obratiti radnim danom (na besplatni info telefon 080 020 311) i dobiti informacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.