CIK BiH još nije donio odluku u vezi s izborima u Stocu

Vijesti 04. okt 201616:00 > 16:03
N1

Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije donijela odluku kada su u pitanju lokalni izbori provedeni, odnosno koji nisu provedeni dokraja u općini Stolac.

Da bi CIKBiH donio takvu odluku mora prije toga sakupiti relevantne podatke i činjenice – izjavila je danas novinarima glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Navodeći zaključke s današnjeg Kolegija CIK-a BiH, kazala je da je dat nalog Glavnom centru za brojanje da sav izborni materijal, odnosno glasačke listiće s onih biračkih mjesta u BiH gdje se glasalo u odsustvu za općinu Stolac, da se dopreme u Glavni centar za brojanje i fizički odvoje od ostalih općina, odnosno izbornog materijala.

Također, dodala je, glasački paketi koji stignu i koji su stigli iz inostranstva, a u pitanju su birači koji su glasali za općinu Stolac, da se također fizički odvoje od ostalog izbornog materijala.

Zatražen je i hitan sastanak za sutra u 10 sati s Općinskom izbornom komisijom Stolac. Oni su pozvani da se sutra pojave u sjedištu CIK-a u 10 sati“, kazala je Pirić.

Po njenim riječima, jedan od zaključaka je, a taj dopis će biti upućen do kraja dana Operativnom štabu za sigurnost lokalnih izbora, od kojeg će se tražiti informacija o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u općini Stolac, a u vezi s eventualnim održavanjem ponovljenih izbora.

Kada se sakupe sve te potrebne informacije, nakon toga CIK će donijeti odluku o pitanju izbora u Stocu”, navela je Pirić.

Dodala je da su jučer dobili jednu pisanu informaciju koju potpisuje predsjednik Općinske izborne komisije i jedan član općinske izborne komisije Stolac. Nisu potpisi sva tri člana.

Navela je da su dobili informaciju iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojoj oni konstatuju činjenice koje su zatekli na terenu.

Sva biračka mjesta i materijal koji je zatečen su pod policijskim obezbjeđenjem – istaknula je Pirić.

Na pitanje da li je glasanje na svim biračkim mjestima u Stocu prekinuto, Pirić je odgovorila da nemaju potpunu informaciju.

Po njenim riječima, izborni proces je bio prekinut na većini biračkih mjesta.

Dobili smo informaciju da su dva od četiri mobilna tima završila proces do kraja“, navela je Pirić i ponovila da su za sutra sazvali hitan sastanak s kompletnom Općinskom izbornom komisijom da bi dobili pravu informaciju za svako biračko mjesto pojedinačno i za svaki mobilni tim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.