Na Manjači pokazna vježba OSBiH I EUFOR-a

Vijesti 05. okt 201608:21 > 08:25
N1

Pokazna vježba povodom vježbe "Brzi odgovor 2016" bit će održana danas u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) "Mika Bosnić" na Manjači.

Vježba “Brzi odgovor 2016” je zajednička vježba za operacije podrške miru OSBiH, EUFOR-a i evropskih snaga i održava se svake godine te predstavlja važnu stavku u kalendaru obuke obiju organizacija, saopćeno je iz Štaba EUFOR-a na Butmiru.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a i OSBiH tijesno sarađuju kroz zajedničku obuku i razmjenu iskustava i vještina koje će demonstrirati tokom vježbe.

Više od 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a (vojnici iz Austrije i Turske), OSBiH, jedna četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i jedna četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR, radit će zajedno u BiH.

Ova regionalna vježba također je prilika za Glavnu komandu EUFOR-a da vrši kontrolu u okviru velike vojne vježbe. Vojnici će imati priliku proširiti svoje znanje i steći više iskustva u patroliranju, pratnji, kretanju u konvoju, medicinskoj evakuaciji, izvlačenju i evakuaciji povrijeđenih.

Također će imati priliku za usavršavanje specijalističkih vještina za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i operacije izvlačenje osoba koja ne učestvuju u borbenim aktivnostima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.