Istražujemo: U nekoliko poziva do ilegalne kupovine oružja

Vijesti 06. okt 201617:47 > 18:40
N1

Pušku ili pištolj nije teško kupiti. Ilegalno. Ne morate tragati dugo, niti imati posrednika. Novinare N1 ranije je do potencijalne kupovine puške bez dozvole dovelo svega nekoliko telefonskih poziva, a dijelio je samo jedan susret od kojeg smo odustali.

Brojevi onih koji puške i pištolje nude, nađu se jednostavnom pretragom putem internet oglasnika. Svaki oglas obavezno sadrži upozorenje – samo sa dozvolom. I neko jeste dosljedan…

– Dobar dan, zovem povodom oglasa za pušku.
– Zdravo, recite.
– Da vidim može li se šta vidjeti, dogovoriti, koja je zadnja cijena?
– Ja nju prodajem iz razloga što hoću da kupim veći kalibar.
– Dobro, ali može li se šta pričati bez papira?
– Bez papira, a ne mogu je Boga mi prodati tako.))

No, neki nisu. I priča tako počinje…

– Na olx.ba naletih na ovu pušku, pa čisto da vidim koja je posljednja cijena?
– Možda jedno stoja dole.
– Ma ja, a jel se može bez papira?
– A drug ne može registrovana je.
– Ništa, tražim nešto bez papira pa rekoh da probam, šta ću.
– Mora li biti kombinovana puška?
– Ne mora biti, može bilo kakva.
– Pa može, naći ćemo nešto.
– Ništa, kada ćeš da te prozovem opet?
– Ne znam živ. Najbolje uživo da se vidimo.

Nakon nedavno objavljene videoreportaže italijanskog novinara Luigi Pelazza o kupovini ilegalnog oružja u Bosni i Hercegovini uhapšene su dvije osobe. Sporni snimak privukao je pažnju bh. bezbjednosnih agencija, ali stvar bi kako saznajemo mogla završiti i podnošenjem krivične prijave protiv novinara zbog neovlaštenog pucanja u Bosni i Hercegovini. A zašto je – tako lako do oružja?

“Problem krijumčarenja oružja koji mi usko vezujemo sa problemom terorizma u Bosni i Hercegovini nije problem samo BiH, to je problem Zapadnog Balkana. Zapadni Balkan je bio u ratu i na tom prostoru ostalo jako puno oružja izvan svake kontrole u ilegalnom posjedu građana”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Ranije su detektovane dvije rute krijumčarenja oružja iz Bosne i Hercegovine. Jedna ka Francuskoj, druga ka skandinavskim zemljama, posebno Švedskoj. Podsjećamo da je SIPA 2012. i 2013. sarađivala sa francuskom policijom u pet predmeta. Carina u Metzu pronašla je kod bh. državljanina iz Velike Kladuše šest pušaka Zastava M70 i šest okvira sa 30 punjenja. U akciji “Pink” u okolini Pariza uhapšeno je pet bh. državljana. U karoseriji vozila krili su automatske puške – 11 komada, 16 pištolja, prigušivače i veću količinu municije. Ni granica zemlje nije pod punim nadzorom, ali se radi na reformisanju, uvjeravaju nadležni.

“Mi imamo jednog graničnog policajca na 30 i po kilometara granične crte. Samo po sebi dovoljno govori o činjenici kad je riječ o zaštiti elemenata granične crte i sigurnosti da ne možemo stvarati taj ambijent da je granična crta Bosne i Hercegovine u svakom smislu riječi dobro nadzirana i pokrivena”, ističe Zoran Galić, direktor Granične policije BiH

Nema procjene koliko ilegalnog oružja ima u Bosni i Hercegovini. Prema jedinom dosadašnjem istraživanju UNDP-a iz 2010. godine utvrđeno je da u ilegalnom posjedu ima oko 750.000 komada oružja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.