Koje su škole završili načelnici sarajevskih općina

Vijesti 06. okt 201620:25 > 20:30
Anadolija

Novi načelnici u četiri sarajevske općine mogu se pohvaliti fakultetskim diplomama. Tako barem piše u njihovim biografijama koje su, uglavnom, pisali sami.

 Oni su odbranili svoje pozicije na netom okončanim izborima, svi osim Nedžada Ajnadžića koji je poziciju osvojio prvi put. Tri načelnika dolaze iz Stranke demokratske akcije, a jedini preostali nekada je bio član ove stranke. Osnivanjem Saveza za bolju budućnost promijenio je tabor, ali ni tamo se nije dugo zadržao. Posljednji mandat nadmoćno je osvojio kao nezavisni kandidat. Ibrahim Hadžibajrić u predstojeće četiri godine kao načelnik će voditi sarajevski Stari Grad.

On je završio Poljoprivredni fakultet u Sarajevu 1988. godine, a 23 godine kasnije je magistrirao. Podsjećamo, na izborima je slavio s ukupno 10.000 glasova. Svi ostali kandidati nisu imali toliko.

Neizvjesnosti, čak ni u najavi, nije bilo u sarajevskom Novom Sarajevu. Tamo je suverenu pobjedu ostvario dugogodišnji načelnik Nedžad Koldžo. On je, inače, diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a diplomom se može pohvaliti i načelnik Novog Grada Semir Efendić.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, on je također stigao do dominantne pobjede na protekim izborima. U njegovoj biografiji stoji da je osnovnu, srednju školu i fakultet završio u Sarajevu, a u Maleziji je na postdiplomskom studiju stekao zvanje magistra javne uprave.

I posljednji mada ništa manje važan – novi načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić. Završio je gimnaziju, a potom Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu. Na Fakultetu političkih nauka je magistrirao, a zatim doktorirao na temu Značaj odbrane Sarajeva u jačanju i afirmaciji političko-pravnog i međunarodnog položaja države BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.