Zakon zabranjuje, ali…: Direktor Elektroprivrede član SDA

SDA

Zakon o javnim preduzećima u Federaciji BiH, između ostalog, jasno naglašava da u upravu Javnih preduzeća u FBiH ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama.

Preciznije o tome govori član 12 navedenog Zakona.

Upravu bira Nadzorni odbor većinom glasova na osnovu javnog konkursa iz reda kandidata koji po menadžerskim znanjima i iskustvu najbolje odgovaraju za izvršenje operativnih i poslovnih potreba javnog preduzeća. U upravu ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama.”

I dok je član Zakona broj 12 i dalje na snazi u isto to vrijeme u Upravi društva Elektroprivrede BiH funkciju generalnog direktora obavlja Bajazit Jašarević.

Bajazit Jašarević u svom vlasništvu nema dionice JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo niti udjele u društvima koja se mogu smatrati konkurentskim društvima JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, ali ima člansku knjižicu Stranke demokratske akcije BiH.

A to je, prema gore navedenom u potpunoj suprotnosti sa članom 12. Zakona o javnim preduzećima u FBiH.

SDA

Da i dalje ima svoje mjesto u političkoj stranci potvrđuje činjenica da se bivši premijer Tuzlanskog kantona, bivši zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a danas generalni direktor Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla obratio prisutnima 11. septembra tekuće godine na predizbornom skupu u naselju Sjenjak.

Ova informacija je objavljena na službenoj stranici Stranke demokratske akcije.

Krajem septembra predizborni skup SDA u SPKC ‘Mejdan’ svojim prisustvom, između ostalih, uvećao je upravo i Bajazit Jašarević.

On je imenovan u Izvršni odbor OO SDA Tuzla 30. aprila 2015. godine nakon sprovedenih izbornih skupština u mjesnim odborima.

Prvo treba da reaguju nadležna tužilaštva, policijski i istražni organi. Ne može Elektroprivreda biti stranačko vlasništvo i ne može na njenom čelu bez obzira je li to NO, menadžment tog ili nekog drugog javnog preduzeća biti bilo ko ko je primarno nominiran stranački“, rekao je za N1 Adis Arapović (CCI).

Da je kršenje Zakona evidentno nema sumnje, ali ovo je tek jedan od bezbroj primjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.