VIDEO| Mještani zaspali u Hrvatskoj, probudili se u BiH!

Vijesti 07. okt 201617:46 > 19:40
N1

Otvaranjem novoga prelaza mještani Prisike kod Tomislavgrada naći će se na ničijoj zemlji između dva granična prelaza - starog, koji će biti pod nadzorom bosanskohercegovačkih vlasti, i novog, s hrvatske strane. Država je vodila računa o granici, ali, čini se, ne i o ljudima.

Zaspali u Hrvatskoj, probudili se u BiH! Sudbina je to Marka i ostalih 50 mještana naselja Prisike koji su se pomjeranjem granice našli u međuprostoru.

Upravo u ovom međuprostoru ostali su mještani Prisike i svi njihovi problemi koji su nastali izgradnjom graničnog prelaza koji je prema Hrvatskoj pomaknut gotovo kilometar od postojećeg graničnog prelaza kod Aržana. Imanja su im nadomak ruke, ali do njih ne mogu.

“Tu su velike gužve, zna se čekati i do 3 sata, i ne možemo otići u Aržano ljekaru, u trgovinu kupiti namirnice ili crkvu. Bilo kakvu potrebu mi moramo ići pješice 3 km”, žali se Marko Brekalo, mještanin Prisike.

Desetljećima su bili u sastavu općine Cista Provo, na adresi Aržana. Međutim, zemlja na kojoj žive upisana je u katastarske knjige općine Tomislavgrad, te su sada su ostali bez adrese i kućnih brojeva.

“To znači ne možemo biti prijavljeni jer su svi prijavljeni ili na Aržano ili u Splitu i Zagrebu, zavisi kako ko gdje”, dodaje Brekalo.

Sada kažu ne znaju gdje su, ni kome pripadaju. No ipak ih najviše brine kako do ambulante.

“Ako nekog zaboli, kud će? Umri u kući, nemaš kud”, ističe Petar Žaja, mještanin Prisike.

I Marku i Petru, ali i ostalom stanovništvu Prisike, imanje ostaje preko granice, a samim tim bit će im kaže onemogućeno otići po ono što sade na svojoj zemlji. Rješenje problema vide u izgradnji treće trake.

“Mi tražimo da nam daju nekakvu treću traku na granici da možemo slobodno komunicirati sa Hrvatskom jer njoj pripadamo, mi smo porezni obveznici Hrvatske imamo njihove dokumente, matični ured Cista Provo Općina. Mi smo građani Hrvatske ili da nam daju sporedni put preko kojeg se možemo slobodno kretati u državi”, kazao je Brekalo.

Granični prelaz je dovršen i uskoro se očekuje i njegovo otvaranje. A mještani Prisike ostaju odsječeni, za sada bez rješenja za njihove probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.