Studentska pauza za džumu podijelila društvene mreže

Vijesti 07. okt 201618:47 > 19:11
N1

Zahtjev predsjednika studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu da se studenti za vrijeme džume oslobode obaveza na fakultetima podijelio je mišljenja. Islamska zajednica BiH o svemu još nema zvaničan stav. Dok jedni podržavaju zahtjev studenata, virtualna zajednica reaguje oštro.

Htjeli ili ne, petkom sve stane; radna mjesta prazne, džamije pune, a saobraćaj je u kolapsu. Pitanje trebaju li se i fakulteti zatvoriti za vrijeme podijelilo je mišljenja. Tabor “za” podržava inicijativu Harisa Zahiragića, predstavnika sarajevskih studenata:

“Na senatu 27. ili 28. sam pod tačkom “razno” iznio to da vidim kakve će biti reakcije, možemo li ići sa formalnom inicijativom. Par dekana su rekli da se to kosi sa Zakonom o radu ili sa Zakonom o visokom obrazovanju. Međutim, ja sam svjestan da se ne kosi i mi ćemo kontaktirati Islamsku zajednicu, ministarstva obrazovanja i vidjeti koje su najbolje mogućnosti da nešto takvo uradimo”, kazao je Haris Zahiragić, predsjednik studentskog parlamenta UNSA.

Tabor “protiv” najglasniji je na društvenim mrežama:

 – Jer studenti nemaju važnijih problema, valjda. A usput nek uputi i inicijativu da se bar ispiti, ako ne i predavanja, ne zakazuju na Božić i Uskrs jer je Sarajevo ipak multikulturalni grad (bar se time vole pohvaliti)

 – Jer studenti nemaju većih problem! #DržavaNeštoDaUradi

 – Treba zatvoriti fakultet i obrazovanje vratiti u bogomolje, kao što je to bilo u 16. vijeku. I onako nismo daleko od toga odmakli.

…A ima i neodlučnih…

 – Baš teško pitanje. Nemam odgovor.
 – U ovoj državi teško.
 – Svako nek poštuje slobodu vjeroispovjesti.

No oni koji trebaju odlučiti zvaničan zahtjev još nisu dobili. Odluka neće biti laka, jer nije sve crno-bijelo:

“Ako se udovolji studentima islamske vjeroispovjesti da idu na džumu, isto pravo zadržavaju studenti drugih konfesija, da zatraže na isti način ako im je potrebno da prakticiraju svoje obrede. Ako ne zatraže, ne mogu biti diskriminirani, mogu imati pauzu za nastavu jedan sat vremena”, istakao je rektor Rifat Škrijelj.

“Islamska zajednica pomenuto pitanje još nije razmatrala”, odgovor je koji nam stiže iz ove institucije! Ako bi studenti zbog vjerske obaveza napuštali svjetovne, isto pravo zadržavaju i zaposleni u javnim institucijama. Odlazak s posla za vrijeme džume predviđen je i Ugovorom Islamske zajenice i BiH koji nije odobren. Koji će epilog dobiti studentski zahtjev, još nije poznato. No rješavanje problema koje isključuje diskriminaciju, a podrazumijeva svačija ljudska prava, postao je mač sa dvije oštrice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.