Stolac: Poruke članova hrvatske Vlade bh. vlastima

Vijesti 09. okt 201615:33 > 15:40
N1

Potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač danas su se u Stocu sastali sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom gdje su razgovarali o izborima i situaciji koja se desila u ovom bh. gradu.

“Ovo što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH gdje su Hrvati bili diskriminirani, konstitutivni, ali samo na papiru”, kazao je Petrov u obraćanju medijima nakon sastanka u prostorijama Općine Stolac.

“Meni je neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu, na običan puk, da se ništa ne poduzima i s druge strane da niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta to ne osudi, nego dapače. Stvara se medijski pritisak gdje se nasilnik okarakterizira kao žrtva”, dodaje.

“Mi smo došli dati podršku da se Stolac ne pretvara u presedan, da se poštuju norme, da se međunarodne institucije uključe, da se poštuje poredak u BiH, da se dogode izbori u Stocu – ali pod vladavinom zakona i prava”, stava je Petrov.

“Daćemo podršku hrvatima u BiH, i to je ono što Republika Hrvatska treba raditi. Nećemo se miješati u strategiju kada to naprave, ali treba se osuditi nasilje i poštivati ustavno-pravi poredak svake države”, zaključio je.

Kovač je istakao da je u interesu Hrvatske da BiH bude stabilna, i da Hrvati u BiH budu ravnopravni.

“Dolaskom pokazujemo da brinemo o Hrvatima u BiH, da ćemo iz zaštititi ne miješajući se u političke procese unutar BiH”.

“Hrvatska želi da BiH bude stabilna, demokratska država koja će se privredno razvijati. Ekonomski ćemo biti još povezaniji. Neprihvatljivo je da se napadaju predsjednik OIK i drugi ljudi uključenih u izbore, a da to niko ne osudi i da nema sankcija”.

Rušenje ustavnopravnog poretka BiH odbacujemo, dodaje Kovač. “Osudili smo i referendum u RS, tako osuđujemo i nasilje u Stocu. Želimo izbore u demokratskom duhu, po zakonima BiH. Čitao sam da se govori ‘da Stolac mora pasti’ i to je neprimjereno”, smatra.

Hrvatska podržava put BiH u EU, naglašrno je, “ali želimo da se Hvati uvažavaju i da ne smiju biti diskriminirani”, kaže Kovač, dodavši: “Razgovarali smo sa načelnikom, dobili smo sve informacije. Želimo suživot svih naroda, to je interes Hrvatske”.

Načelnik Bošković je kazao sljedeće: “Šaljem poruku da je zabrinjavajuće da čovjek koji napadne instituciju BiH traži alibi u situacijama za koje misli da su nezakonite. Činjenica je i potvrđeno je na sjednici CIK-a da sve što je OIK uradilo bilo primjenom zakona”.

“Spinovi koji su stavljani u medije da mrtvi glasaju – činjenica je bila da ti mrtvi dođu da glasaju, pa ovim živim ne daju jer su im rekli da su mrtvi”, pojasnio je Bošković, zaključivši: “U Stocu su bili regularni izbori, i Stolac očekuje da sve institucije vlasti poduzmu da se rušenje poretka spriječi i da ova općina ima izbore kao i svaka druga.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.