Pročitajte šta su iz SDA Krajina poručili Izetbegoviću

Vijesti 11. okt 201609:29 > 09:40
N1

Grupa simpatizera Stranke demokratske akcije, SDA Krajina, poslali su pismo koje je upućeno predsjedniku stranke SDA Bakiru Izetbegoviću.

Na nedavno održanim lokalnim izborima u BiH, SDA je napravila veoma loš rezultat u Krajini, pa je načelnička pozicija pripala samo SDA kandidatu u Općini Sanski Most, dok su u brojnim krajiškim općinama poraženi SDA kandidati za načelnika.

U saopćenju SDA Krajina, koje prenosimo u cijelosti, stoji sljedeće:

“Poštovani gospodine Izetbegović. Oslovaljavamo vas prezimenom jer poštujemo vaše prezime zbog r.a. Alije (kao osnivača i predsjednika stranke/države), a od ovih izbora distanciramo se od bliskosti sa vama i vašeg imena – vaših pozicija, jer smo vas dugo i puno puta oslovljavali imenom, ali više nećemo, kao što nećemo ni moliti, jer nama to ne priliči i mi smo zadužili vas i političko Sarajevo, a niste vi Krajinu. Distanciramo se od vaše inferiorne i podaničke politike, politike ličnih interese, interesa vaših zamjenika i savjetnika, prijatelja i rodbine na račun naroda, jer takva SDA postaje privatna stranka, a ne narodna.

Gospodine Izetbegoviću, puno toga se dešavalo na štetu države i stranke, a vi ste nijemo gledali i ćutali, a kako i ne biste, jer ste za malo sarajevskog interesa prodavali i prepuštali Krajinu drugima, donosili i slali lažna obećanja, te dolazili po glasove i hvalili se neprijateljima/protivnicima našim karakterima i temperamentima, kako ima još onih koji će braniti Bosnu i Sarajevu, zar vam služimo samo za to? Puno puta smo uviđali greške i međusobno se protivriječili vjerujući da su to samo neki prividi i propusti, da niste tako mislili, greške koje se mogu ispraviti, da će te ih ispraviti, a sa ovim izborima ste pokazali da su vaše riječi i dijela ograničena na Sarajevo i Općinu Centar, pa su vam Visoko, Zenica, Tuzla i drugi gradovi postali daleki, a o Srebrenici najviše brinete i mislite zbog medija i javnosti, kao i mnogi drugo, kojih ne dolaze u Prijedoru ni 20. jula?!

Izetbegoviću, slali ste direktive, smjenjivali i uvodili povjereništva, postavljali lojalne i podobne, a ne sposobne i u inat osnivačima SDA i dokazanim patriotama, koji su morali napuštati SDA i prelaziti u druge stranke, bili u izolaciji, marginalizirani u društveno političkim aktivnostima. Sve to kulminiralo je sa vertikalom kojom ste se hvalili da Bihać kao općinska organizacija SDA u USK-a ima gradonačelnika Galijaševića (koji je nedavno uhapšen zbog mita), premijera Saračevića koji nije bio za koaliciju sa zločincem Fikretom Abdićem, pa ste ga zamjenili sa mlađahnim Rošićem koji je to učinio za pola mandata premijerovanja. A najteže nam pada i nikako ne možemo prihvatiti da ste u sami vrh stranke SDA pozvali i ugostili Asima Kambera, onog koji je diskreditovao rahmetli generala Mehmeda Alagića, koji ga je ubio svojim lažima, tužbama i drugim mutnim radnjama, a to ste sve u/radili u inat glasačima koji ga ne podržavaju kao ni one kojima je on mentor. I zaista svako dobije ono šta zaslužuje, pa ste i vi i privatizirana SDA dobili poraz u Krajini i Bosni, a ako tako nastavite dobićete i debakl poslije kojeg nema oporavka!

O sadašnjem predsjedniku SDA USK možemo reći da je čestit i pošten, za vas podoban – lojalan, a za nas ćutljiv – nesposoban, jer još Krajina i krajiške firme nisu osjetile da imaju ministra poljoprivrede iz USK (u vezi kontakata, projekata, zajedničkog nastupa na BH i EU tržištu). Nedostupan je i ne odgovara na molbe krajiških firmi, nema vremena da ih sasluša a kamoli pomogne, često nije u ministarstvu i na poslu, jer obavlja stranačke aktivnosti, distancira se od mnogih odluka i poslova šta ukazuje da ne radi svoj posao, jer neće da snosi odgovornost, a uživa/o bi privilegije, što ukazuje da takvi (vaši) kadrovi za malo vlasti napuštaju sve principe i ideale.

Gospodine Izetbegoviću, broj članova SDA u Krajini i Bosni, broj glasova vidno ukazuje šta smo imali zadnje desetljeće i šta sada imamo ovakvim vođenjem stranke i države. Očigledno je da imamo manje ljudi i glasova, jer vama su preča javna preduzeća i upravni/nadzorni odbori – radna mjesta koja ćete raspodjeliti od Ilidže do Pofalića odnosno od Marijin Dvora do Baščaršije, nego istočna Bosna, čije stanovništvo niste vratili na rodnu grudu nego ih naselili na brda oko Sarajeva kako bi imali glasove u KS, Hercegovinu ste prepustili Hrvatima pa rijetko kada prelazite Neretvu, Tuzla i njen “bazen” su odavno crveni (SDP), a gradove koji su u manjem bh. entitetu odavno ste prepustili njihovoj vladavini i zakonima.

Pokušavate i poprilično uspijevate upravljati Islamskom zajednicom BiH da vam miri savjest i sujetu, te vas pravda kod naroda, ali ne i Boga, jer ako nešto ne znate i ne možete onda odstupite od tog izazova i pozicije, prepustite onima koji mogu, pa podsjećamo reisa Kavazovića (koji je davao više puta ostavku, ali mu vaši SDA-ovci u Rijasetu – Saboru nisu prihvatili) na reisa Džemaludina Čauševića r.a. koji se oštro suprotstavio ministru Milanu Srškiću zbog donošenja novog Ustava, a u vezi vjerske autonomije IVZ-a.

Izetbegoviću, o Velikoj Kladuši i izdajniku Fikretu Abdiću nemojte ni jedne, nemojte nam držati lekcije, jer su se neki, vama bliski i odani članovi i funkcioneri stranke u USK, politički održavali na račun tog sukova. Ništa sistemski i planski nismo u/radili da ljudima pokažemo ko je bio i ko je Fikret Abdić (ne pravdamo, ali razumijemo one koji su poslije Agrokomerca ostali gladni i žedni, bez posla i svega onog što su imali tokom postojanja Agrokomerca).

Ne morate nam više ni dolaziti ni prije ni poslije izbora, jer i onako ste rijetko dolazili i još kraće ostajali, niste slušali ono što je na terenu, nego ono što ste željeli. Ne šaljite nam inspekcije po poreze i nemojte nam smanjivati i/ili prekidati ljubav koju imamo prema Bosni i Sarajevu. Volimo Sarajevo, tu je naš duhovni i nacionalni centar, na koji imamo pravo, jer obaveze smo uvijek ispunjavali, iako nama Centar nije kao što je vama Centar (zbog investitora i turista). Po svemu sudeći vama je u Centru najdraži Centar (Klinički) pa od tog Centra ništa ne vidite i ne čujete, a od ulizica i ljigavaca, više ne razlikujete pobjede i poraze, pa kao Srbi slavite poraze kao pobjede, poraze koje su vam nanijeli nezavisni kandidati, nekadašnji članovi stranke?!

Ozbiljno shvatite ovo otvoreno pismo, imajte bar trun odgovornosti prema nama i biračima, dajte ostavke gospodine Dediću, kao što je Kadić, a vi gospodine Izetbegoviću bar sazovite vanredni Kongres stranke, deprivatizirajte stranku, dozvolite da članovi stranke biraju svoje predstavnike. U protivnom, ne halalimo i neka vam je haram svaka nepravda koju trpimo i podnosimo zbog vaših grešaka i neodgovornosti, vaših ličnih interesa i ne znanja, ne principijelnosti i sujete, stoji u saopćenju i pismu SDA Krajina koje je upućeno predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.