Pješaci koji su izgubili život na sarajevskim ulicama

Vijesti 11. okt 201612:18 > 13:29
N1

Ko se ni dvije godine nakon nesreće ne sjeća Have Dovadžije, pješakinje, koja je poginula nakon što ju je pregazio Semir Rastoder u Sarajevu?

Sjećate li se Jelene Opričić? Fikrete Salman?

Koga neće zaboljeti suze dvoje Havine djece koja su prerano ostale bez majke? Ili pak porodice državljanke Srbije Jelene Opričić koja se s privremenog boravka u Sarajevu nikad nije vratila kući?

Koga nije potresla vijest o smrti 53-godišnje Fikrete Salman koja je preminula u februaru ove godine od posljedica udara automobila u njena improvizovana metalna kolica?

I ona posljednja, sinoćnja, u kojoj su poginule studentice E.M. i S.A. – jedna iz Bugojna, druga iz Bosanske Krupe – kada je kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu na njih naletio S.S. koji je upravljao vozilom marke Golf 6.

Da li je pravda zadovoljena?

Semir Rastoder je 1. aprila 2014. skrivio nesreću u kojoj je poginula pješakinja Hava Dovadžija, majka dvoje male djece. Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Semira Rastodera na pet godina i šest mjeseci zatvora za teško krivično djelo. Izrečena mu je i zabrana upravljanja motorinim vozilom na tri godine.

Kerimu Mudželetu iz Sarajeva, koji je 9. juna 2015. godine, na tramvajskom stajalištu kod zgrade Predsjedništva BiH, automobilom usmrtio Jelenu Opričić (26) iz Kladova u Srbiji, dok je njen prijatelj Jorg Eistfeld Reschke (31) iz Berlina (Njemačka) teško povrijeđen, suđenje još traje.

Armin Muratović je usmrtio Fikretu Salman kada je vozilom udario u njena improvizovana metalna kolica koja je ispred sebe gurala. Nesretna žena pala je na asfalt te usljed teških povreda na mjestu preminula. Nesreća se dogodila u sarajevskom naselju Stup 18. februara 2016. godine. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Muratovića.

S.S. iz Sarajeva osumnjičen je za izazivanje saobraćajnog udesa u kojem su sinoć, 10. oktobra 2016, smrtno stradale dvije pješakinje E.M. i S.A. Po našim saznanjima, radi se o povratniku u vršenje krivičnih djela koji je u fokus javnosti stigao još kao devetnaestogodišnjak.

No, to nažalost nisu sve nesreće sa smrtnim ishodom pješaka i pješakinja u Sarajevu, a kod većine nisu poznati detalji osim inicijala i godišta. Nabrojaćemo samo neke.

do nesreće došlo kada je mercedes slovenačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao bh. državljanin, sletio s kolovoza i udario u metalni stub na tramvajskoj stanici pored kojeg je Kadić čekao tramvaj

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Jedna-osoba-poginula-cetiri-povrijedjene/198- U ulici X transverzala u općini Novi Grad u Sarajevu se 13. marta 2014. godine oko 12 sati dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradao pješak C.B. (1939.).

– Petog maja 2015. smrtno je stradala pješakinja Š.S, rođena 1982. godine u Beogradu, kada je na nju naletio automobil Audi A3 kojim je upravljao K.F, rođen 1994. godine u Travniku.

– U saobraćajnoj nesreći koja se desila u Sarajevu 8. augusta 2015. godine, smrtno je stradala pješakinja Č.S. rođena 1948. Do nesreće je došlo u ulici Kurta Schorka u 10:20 sati.

– U saobraćajnoj nesreći koja se desila na Pofalićima 21. januara 2016, povrijeđena je pješakinja K.A. (1988), koja je preminula nakon udesa.

Dakle, samo neke od nesreća koje su imale smrtni ishod, dok većina slučajeva svih saobraćajnih nesreća nikada nije riješena.

Nemar vozača, nebriga države, male kazne za počinioce su razlozi zbog kojih danas plaču Sarajevo, Bosanska Krupa, Bugojno…a pitanje je do kad će teći suze i kada će počinioci početi dobijati odgovarajuće kazne koje će služiti kao opomena da se takvi slučajevi ne smiju dešavati.

Porodicama žrtava ništa ne može nadoknaditi njihovu bol, ali prava i odgovarajuća kazna će im pružiti bar ime i prezime i kaznu onome ko je njihove najdraže odveo u bespovrat i čime neće ostati samo puka statistika na papiru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.