Đonlagić: Da li ovo postaje horor grad?

Vijesti 11. okt 201620:23 > 20:33
N1

Đenan Đonlagić, univerzitetski profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu prisustvuje večerašnjem okupljanju građana zbog ubistva dvije djevojke sinoć u glavnom gradu BiH.

Tuga se nadvila nad BiH posljednja 24 sata, nas Sarajevom, Bugojnom i Bosanskom Krupom. Ovdje sam kao profesor i roditelj djece koji svaki dan putuju od škole do kuće“, kazao je Đonlagić za N1.

On je dodao da je BiH izgubila dva dva akademska građanina i dvije potencijalne majke.

Kucnuo je zadnji čas. Mora se podhitno djelovati u sigurnosnom sistemu. Mora se rješavati, uozbiljiti priča, sve institucije unutar KS moraju prionuti na posao. Unutar vertikale nešto ne funkcioniše. Ne funkcioniše na liniji zakonodavne i operativne strukture. Radikalno se mora mjenjati, preventivne mjere se moraju uvesti“, smatra Đonlagić.

Profesor naglašava da više nema izgovora da neki tenderi stoje, da neke komisije obustavljaju procedure.

Nadzorne kamere, radari se moraju instalirati na svim ključnim raskrsnicama. Bili smo svjedoci ludih vožnji iza ponoći. Izgubili smo dva života malo iza 21 sat, kada normalni ljudi šetaju. Da li ovo postaje horor grad?“, zapitao je Đonlagić.

Za kraj je izrazio nadu da građani više neće dolaziti u situaciju da se skupljaju radi ovakvih događaja.

Treba nam neko ko će snositi političku odgovornost za ova dva života. Treba ustanoviti ko je zakazao u lancu komandovanja.
Nisam zadoovljan izjavom da smo svi odgovorni. Mora neko biti odgovoran unutar resora ministarstva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.