Medicinski kanabis u BiH: Oboljelima još uvijek dileri spas

Vijesti 12. okt 201610:31 > 10:37
N1

Ekspertna radna grupa, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Na potezu su sada ministarstva, jer treba da ide niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, način kontrolisanja i slično.

U emisiji Novi dan razgovarali smo sa Azrom Ikalović, predsjednicom udruženja Iskra, koje je i započelo cijelu ovu priču oko legalizovanja marihuane u medicinske svrhe.

“Udruženje žena oboljelih od karcinoma dojke je kroz iskustva naših članica i studija koje su nam bile dostupne pokrenule cijelu priču. Nije dokazano da li liječi, ali kroz studije koje se rade 30 godina, dokazano je da medicinski kanabis ublažava nuspojave hemoterapije i bolove. Za onkološke pacijente to mnogo znači, jer davljenik se za slamku hvata”, kazala je Ikalović.

Ona od karcinoma boluje 20 godina, a protekle tri godine koristi kanabis. Ima metastaze na kostima i jetri. Uz zvaničnu medicinu konzumira kanabis, normalno funkcioniše, rade i smatra da on pomaže dosta stoga ga se neće odreći.

Za N1 je kazala da je ovo vjerovatno najkraći period na svijetu gdje je neko Vijeće ministara odobrio medicinsku upotrebu kanabisa, iako će trebati dosta još vremena da se on i legalizuje. Materija je osjetljiva, radi se ipak o opijatu – a pravnici trebaju tek dati svoj sud, pojasnila je gošća N1.

“Mi smo prisiljeni da kupujemo kanabis od dilera. Ko zna šta kupujemo. Kada bude legalizovan bićemo sigurni da ono što kupujemo je prošlo ispitivanja, da ne kupujemo ‘mačka u vreći’ jer to nije nije jeftino”, izjavila je Ikalović.

Pojasnila je da nešto što nije čisto može dodatno pogoršati zdravlje.

U Srbiji je zabilježen slučaj muškarca koji služi trogodišnju kaznu zatvora zbog toga što je uzajao kanabis kako bi pomogao majci koja je bolovala od karcinoma. On je želio po dostupnoj recepturi napraviti ulje koje bi joj spasilo život. Uhapšen je i sada je u zatvoru.

Gošća N1 je ogorčena na te slučajeve, jer kako kaže – imamo previše narkomana, dilera – kojima vlasti ne staju u kraj, a da postoje slučajevi da ljudi leže u zatvoru samo zato što su htjeli pomoći nekome.

Ima ipak i pozitivnih primjera: “Kćerka jedne od članica je otišla u Sloveniju da kupi medicinski kanabis. Ponijela je svu dokumentaciju, i priložila račun. Čovjek na carini se rastužio kada je vidio dijagnozu i cijenu kupljene materije. Žao mu je bilo što joj finansijski ne može pomoći, i pustio ju je preko granice uz sažaljenje”, priča Ikalović.

Smatra da NVO sektor može puno da učini, kako se “kola ne bi lomila na najsitnijim leđima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.