Ko će preuzeti odgovornost za smrt studentica u Sarajevu?

Vijesti 12. okt 201612:18 > 12:40
N1

Sanjin Sefić glavni je osumnjičeni za prekid dva mlada života u ponedjeljak, oko 21:30. Tereti se da je svojim autommobilom izazvao saobraćajnu nesreću, nakon koje je pobjegao, a prema posljednjim informacijama - više ne boravi u BiH.

Granicu između BiH i Srbije prešao je jučer, u utorak oko 6:30 ujutro. Sumnje se da su mu u bijegu pomogle još dvije osobe.

Ko je kriv za to?

Društvene mreže prepune su statusa, izjava građanskog revolta na evidentno nesigurnu situaciju u glavnom gradu BiH. Građani Sarajeva sinoć su se okupili na mjestu pogibije Edite Malkoč iz Bosanske Krupe i Selme Agić iz Bugojna. Kasnije su mirnom šetnjom došli i do MUP-a KS, a ranije su se skupili pred Vladom KS – koja je na insistiranje održala i vanrednu sjednicu.

Građani Sarajeva su izrevolitrani prebacivanjem loptice odgovornosti sa jednog na drugi nivo vlasti. Prozivaju se brojna imena, traže se ostavke brojnih ljudi. Čelnici Vlade KS, MUP-a KS, Tužilaštva, Suda, ali i Granične policije – čije je djelovanje također zakazalo budući da se Sefić sada nalazi van granica BiH.

Sefić je granicu BiH i Srbije prešao u 6:30, a tek tri sata poslije toga Graničnoj policiji je javljeno da je osumnjičeni u bjekstvu.

Zbog toga je pokrenuta interna istraga, kako bi se provjerilo postupanje svih policijskih službenika uključenih u obavljanje graničnih provjera Sanjina Sefića.

Među osobama na čiju se odgovornost i očitovanje najviše poziva je premijer KS, Elmedin Konaković, koji je kazao da “neko mora biti kriv za ono što se desilo”. Dodao je da treba dobro analizirati situaciju, te da vlast policiji treba osigurati dobre uslove za rad.

On se požalio na MUP KS nešto kasnije na press konferenciji – gdje je kazao da je Vlada KS ranije zahtijevala veći angažman policije na terenu. Najavio je i ostavke u MUP-u, dok građani Sarajeva zbog niza problema u KS zahtijevaju upravo ostavku Dine Konakovića.

Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj gostujući u Novom danu pomenuo je i kantonalnog ministra saobraćaja, Muju Fišu – za kojeg je kazao da je njegov posao da se bori za novac kojim bi se popravila saobraćajna i sigurnosna struktura u Kantonu Sarajevu. On je pojasnio da nije sve na MUP-u, te da ima dosta odgovornosti Vlade KS.

Građani Sarajeva sinoć su poslali poruku svim strukturama vlasti u Kantonu Sarajevo: Hoćemo sigurnosti. Nekoliko hiljada građana koji su se sinoć okupili na pomenutim lokacijama ne žele da ovo ostane samo na poruci, nego pozivaju na konkretne akcije.

Hava Dovadžija, Jelena Oprčić, Zlatan Handžić – samo su neka od imena ranije stradalih pod sličnim okolnostima. Krivcima za nesreće se imena znaju, kao i njihove kazne. Građani pozivaju na odgovornost u vlasti – a ni za jedan od navedenih slučajeva do sada nije bilo osobe koja je javno preuzela odgovornost za evidentno katastrofalnu sigurnosnu situaciju u glavnom gradu BiH i šire.

Iako nas je do sada glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić ubjeđivao u suprotno.

Kantonalno tužilaštvo je za slučaj prelaska granice Sanjina Sefića saznalo uz pomoć OSA-e i Granične policije. MUP KS nije obavijestio Tužilaštvo KS – te su u izjavi za N1 i oni pozvali na odgovornost osobe iz MUP-a koje su napravile propust.

No, ni to Tužilaštvo nije pošteđeno osuda na društvenim mrežama. Građani smatraju da su kazne za počinitelje preblage, te da se jako brzo vrate u novo kršenje zakona, te stoga sintagma “od ranije poznat policiji” je ona koja se često pominje u ovom slučaju.

Dakle, računica je jasna:
1. Vlada KS,
2. MUP KS,
3. Tužilaštvo KS,
4. Granična policija BiH.

To su institucije čija se imena najčešće pominje kod korisnika društvenih mreža, ali i u medijima. Često i u pogrdnom smislu. Manje-više je svima jasno da će ‘glave letjeti’ zbog slučaja koji je potresao bh. javnost u ponedjeljak uveče.

Čekaju se samo imena.

Ono što se još zamjera, i što je okarakterisano kao porazna činjenica jeste da je građanski bunt i najavljeno okupljanje potaklo nadležne institucije da se obrate javnosti i poduzmu konkretne mjere što također nije prvi, a možda ni posljednji put. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.