Ljekari KCUS prestaju plaćati članarinu Ljekarskoj komori KS

Vijesti 13. okt 201610:46 > 10:53
Kcus.ba

Ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) odlučili su da više neće plaćati članarinu Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo.

Kako su kazali iz KCUS-a, članovi Ljekarske Komore KS koji su uposlenici KCUS istupe dr. Dragana Stevanovića smatraju zloupotrebom položaja. Samo predsjednik Komore može zastupati članstvo nikako predsjednik Upravnog odbora.

Nezadovoljni istupima dr. Stevanovića kao i njegovim “neistinitim, neetičkim napadima na rad stručnjaka KCUS” članovi Komore ljekara KS odlučili su ( i svojim potpisima potvrdili) da ne žele plaćati članarinu takvoj komori.

Prethodno je iz KCUS upućeno u više navrata pismo sa pitanjima Predsjedniku Komore prim.dr. Fahrudinu Kulenoviću – dugogodišnjim penzioneru na koja nikada nisu dobili odgovor.

Postavili su pitanja:
1. Šta ste uradili za popravljanje statusa ljekara?
2. Kako se troši novac koji uplaćujemo?
3. Na osnovu kojih kompetencija doktor Stevanović zastupa Ljekarsku komoru i ocjenjuje rad stručnjaka na tercijarnom nivou?

Posebno nezadovoljstvo ističu zbog kršenja etičkih i deontoloških postulata koje dr. Stevanović čini zloupotrebljavajući tragičnu pogibiju naših sugrađana te optužuje neargumentovano kolege iz KCUS i uznemirava javnost šireći „svoje viđenje situacije“.

Također, kako su dodali iz KCUS, obavještavaju javnost da su iznenađeni ucjenjivačkom retorikom dr. Stevanovića koji prijeti oduzimanjem licenci za rad i zatvaranjem KCUS?

Svi ljekari uposlenici u KCUS nisu članovi Ljekarske komore. Ljekarska komora i nema evidenciju članova, tako da i oni koji ne plaćaju članarinu od 10 KM mjesečno plate licencu 40 KM isto kao oni koji redovno plaćaju, i dobiju svoju licencu.

Svakako su članovi Ljekarske komore prikupili potpise i brojnost za punopravni zahtjev za sazivanje Vanredne skupštine Ljekarske komore i izbor novoga članstva upravnih tijela.

Taj zahtjev biće danas upućen Ljekarskoj komori. Do pokretanja nove izborne procedure ljekari KCUS apeluju na članove Upravnog odbora Ljekarske komore kao i Predsjedništvo Ljekarske komore da prestanu sa širenjem neistine i uznemiravanjem javnosti.

Ljekari uposlenici KCUS ne traže samo njihovu smjenu nego i odgovornost u vezi sa dosadašnjim radom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.