Nema više nenajavljenih testova i ispitivanja u školama

Vijesti 13. okt 201611:49 > 11:51
N1

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS donijelo je odluku da nastavnici i profesori više ne mogu davati testve učenicima bez najave. Razlog tome je smanjenje stresa prilikom odgovaranja i testranja. Pravilnik je već dostavljen svim direktorima škola.

U Novom danu razgovarali smo sa Benjaminom Hedžićem, direktorom Obala gimnazije u Sarajevu, koji je za N1 pojasnio šta to sve stoji u pravilniku.

“Ministarstvo obrazovanja KS je u proteklih godinu dana promijenilo podzakonske akte, koji se nisu mijenjali dugo vremena. Pravilnik o ocjenama urađen je iz perspektive učenika, gdje sada oni mogu sami da planiraju – a samim tim šta da očekuju”, kaže Hedžić.

Pravnilnik je po njegovom mišljenju dobio dobre reakcije kako učenika, tako i nastavnika.

“Ima dijelova o kojima se može diskutovati, kritikovati ih. Pravilnik prepoznaje nove kategorije učenika i rješava probleme koje su nastavnici ranije sami rješavali”, dodaje.

“Znali smo šta čeka učenika koji ima dvije ili tri jedinice, pada i ide na popravni. Ali, šta se dešeava sa učenikom koji ima sve petice? Ili učenikom koji ima poteškoće pri učenju”, pojašnjava – sa konstatacijom da novi pravnilnik uključuje te kategorije.

Kazao je da je uvjeren da su nastavnici ranije najavljivali testove, ali bilo je i onih koji nisu. “Mi smo u pravilniku precizrali da nastavnici moraju precizirati kalendar aktivnosti, ocjena znanja, usmena ispitivanja također. Tehnika ispitivanja mora biti najavljena”, smatra.

Ovim se smanjuje faktor stresa kod učenika, te da svi učenici u datom trenutku imaju iste uslove odgovaranja. Hedžić je kazao da je pravilnik dobro uređen, nije revolucionaran ali otvara nova vrata i mogućnosti.

“Većina ocjena koje učenici dobijaju su usmeno i pismeno. Pravilnik sada prepoznaje druge metode ocjenjivanja, grupni rad, projektni rad, pregled svezaka i zadaća. Urađeno je nešto novo i ulazi se u kreativnost i praktičnu primjenu znanja”, kazao je Hedžić na koncu gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.