Parlamentarci konačno zasjedali, uskoro će dobiti plaće

Vijesti 18. okt 201617:06 > 17:16
N1

Na oba doma Parlamenta Federacije BiH prihvaćeno zaduženje kod MMF-a u iznosu 720 miliona maraka. No, veća vijest od novog kredita je zapravo činjenica da je Parlament uopšte zasjedao. Zastupnici i delegati mjesecima izbjegavaju skupštinske klupe kada je riječ o reformskim zakonima.

Međutim, danas su došli na sjednicu, jer se odlučivalo – o njihovim platama.

Zastupnici Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ponovno su u svojim klupama, i to nakon četiri mjeseca izbjegavanja ovog visokog doma. Simptomatično, na poslu su baš u trenutku kada se traži novac za isplatu njihovih plata, ali i plate premijera, Fadila Novalića. Sam premijer demantuje da ova sjednica, iznenadna i vanredna, ima veze sa isplatom plata, ali ga demantuje sam dnevni red današnje dvije sjednice. Pred zastupnicima je zadatak da prihvate kreditno zaduženje MMF-a u iznosu od 720 milona maraka. Ukoliko se danas da zeleno svjetlo za ovaj kredit, moći će se isplatiti plate u Federaciji BiH. No, Fadil Novalić ostaje pri svojoj tvrdnji.

“Sa platama ovo nema nikakve veze. Plata i MMF nemaju veze, to se pokopilo, koincidencija, i neko je to iskoristio. Naša plata je šesta po redu za isplatu. I naše plate su uvijek kasnile”, tvrdi federalni premijer.

U opozicionim redovima, naravno, ne slažu se sa tvrdnjom Fadila Novalića.

“Mi smo u situaciji da se odluke o zaduživanju i prodaji državnog kapitala donose u kafanama i restoranima, a ne u tijelima Federacije BiH”, ističe Denis Gratz, Naša stranka.

Zbog nerazriješenih odnosa u vladajućoj koaliciji u FBiH, mjesecima nisu zasjedali Dom naroda i Predstavnički dom. Zato su na čekanju brojni zakoni, a neki od njih su dio Reformske agende, zbog koje se hvale vladajući u Federaciji. Bez obzira na tu listu čekanja, na dnevni red je, preko reda, došao kredit MMF-a.

“Nadamo se da će ovaj zastoj uskoro biti rješen, jer Parlament mora da radi”, kazao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Često čujemo da BiH bilježi dobre ekonomske pokazatelje, a Federacija BiH rast BDP-a od 4 posto. Također, zaposleno je, kaže Novalić, 25 hiljada ljudi. Pitali smo se koliko to ima veze sa Reformskom agendom, jer i zemlje u okruženju bilježe ekonomski rast. Fadil Novalić nam je priznao da tek polovina zasluga za ekonomski rast pripada Agendi, a da je druga polovina zapravo zasluga vanjskog faktora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.