Cijene goriva za sada na čekanju

Vijesti 19. okt 201618:42 > 19:06
N1

Protiv Prijedloga zakona Vijeća ministara BiH bili su poslanici opozicije, ali i SDS-s, no motivi su bili različiti.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine odbio je na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a kojim je bilo predviđeno povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga. Ovim bi bilo osigurano dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

U SNSD-u smatraju kako se Vijeće ministara u svom prijedlogu udaljilo od mišljenja Upravnog odbora UIO prema kojem su trebale biti povećane i akcize na bezalkoholna pića i pivo, te na lož-ulje, a sukladno sporazumu sa MMF-om, zbog čega su podržali negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet.

S druge strane, poslanici DF-a i SDP-a su kazali kako su protiv povećanja akciza jer će se odraziti na realni sektor i egzistenciju građana i da se mora pronaći drugi način za finansiranje izgradnje.

Protiv je bio i SDS koji u izmjenama zahtijeva olakšice za kupovinu plavog dizela, što je i jedini razlog da podrže Zakon o akcizama.

S druge strane, Prijedlog su podržali poslanici HDZ-a, SBB-a i SDA uz iznimku Salke Sokolovića. Podržan je prijedlog Vijeća ministara jer su na ovaj način osigurana sredstva za izgradnju autoputa VC.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, kazao je da bi očekivani efekat primjene ovih zakona bio 819 miliona KM.

Šefik Džaferović je naglasio da nije dobro da u Parlamentu zastupnici glasaju mimo opredjeljenja svojih ministara u Vijeću ministra, aludirajući pritom na Savez za promjene. Takođe je dodao kako vrlo skoro očekuje novo rješenje koje mora bti usaglašeno sa entitetskim premijerima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.