SDP-SBB protiv podjele zemlje i trećeg i četvrtog entiteta

Vijesti 20. okt 201617:28 > 19:13
N1

Na inicijativu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, održan je sastanak najvišeg vrha SDP-a i SBB-a. Najave o novim koalicijama odbacila su oba lidera, no aktuelnim političkim procesima nisu zadovolji.

Stabilizacija prilika u BiH te zaustavljanje negativnih tedencija, oba lidera su naveli kao prioritete u radu svojih stranaka. No jasno su poručili kako SBB ostaje pozicija, SDP opozicija ali i da to ne treba spriječiti njihovu saradnju na pitanjima važnim za BiH.

Neće SBB nikada učestvovati u „nacionalnim, teritorijalnim podjelama ili izmišljanju trećeg ili četvrtog entiteta”, rekao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

“Svi oni koji se suprotstavljaju konačnoj podjeli BiH su dobrodošli. Ne moramo biti kao jedan politički subjekat na izborima, blok se može formirati od više političkih subjekata”, istakao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Predsjednik SDP-a potvrdio je da se već krenulo u pripreme za naredne izbore okupljanjem ljevice u cijeloj BiH. Fahrudin Radončić je s druge strane priznao kako je SBB na lokalnim izborima osvojio 10 posto manje glasova u odnosu na prethodne izbore, no to nije prepisao koaliciji sa SDA već, kako je kazao, montiranim političkim procesima protiv njega. O nekim novim koalicijama 2018. rano je govoriti.

“Što se tiče koalicije SDA-HDZ-SBB naš stav je da se održi do kraja ovog ciklusa vlasti, ali da li će se to zaista desiti, zavisi od RS, odnosno SDS-a”, naglašava Radončić.

Iako je u prvim reakcijama nakon izbora SBB isticao dobor izborni rezulat koalicije SDA-SBB, u velikom broju opština gdje su samostalno djelovali, od druge postali su peta, negdje i osma stranka. Stabilnost koju su ponudili građanima u svojoj izbornoj kampanji, očito nije bila dovoljna. Neki analitičari će utvrditi kako je presudnu ulogu odigrala SDA.

Temeljna Izetbegovićeva pobjeda na okalnim izborima je pobjeda nad Fahrudinom Radončićem. SDA ga je usisala, SBB objektivno ne postoji kao opozicija unutar istog ideološkog polja”, kazao je Enver Kazaz, politički analitičar.

Da je ovoga svjestan i Radončić, može se iščitati iz posjednjih intervjua u kojima je jasno poručio da je koalicija sa SDA sklopljena iz nužde kako bi se stabilizovali odnosi u Federaciji, ali i da citiramo: “Radončić neće biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima”.

Radončić je danas podržao krivičnu prijavu koju je protiv odgovornih u Federalnoj vladi podnio SDP zbog prodaje dijela državnog kapitala u FDS. SBB će insistirati i da se preispita ponuda o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, odnosno visoka cijena koja je prema njemu nerealna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.