Pojačano prisustvo policije kod sarajevskih škola

Vijesti 21. okt 201617:03 > 18:44
N1

Osnovnu školu Saburina pohađa učenica čiji su roditelji prijavili pokušaj otmice.

Prema navodima djevojčice nepoznate osobe iz bijelog kombija su prvo tražile informacije od nje, a nakon što im nije željela otkriti te informacije pokušali su je uvući u automobil. Djevojčica je uspjela pobjeći, o svemu je obavijestila roditelje koji su pokušaj otmice prijavili MUP-u KS.

Iz Vijeća roditelja O.Š. Saburina odmah su reagovali.

“Mi smo odmah kao Vijeće roditelja sazvali sjednicu gdje su došli roditelji učenice, data nam je informacija od nje šta se konkretno dogodilo. Direktorica je na taj dan zovnula djevojčicu, pedagog škole je bio tu prisutan, i automatski se pozvala policijska uprava Stari Grad”, kazala je Esma Kalamujić, predsjednica Vijeća roditelja O.Š. Saburina.

U MUP-u KS su nam potvrdili da su u posljednjih 20 dana primili 10-tak prijava pokušaja otmica djece.

“Do sada nismo imali konkretan dokaz o eventualno nekom krivičnom djelu, nadamo se da će tako i ostati. Zapravo, sve ćemo poduzeti da tako i ostane i nadamo se da će sva ova situacija vremenom doći na svoje mjesto”, kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS.

O.Š. Saburina je pod video nadzorom kao i glavna ulica koja vodi ka školi. Iz MUP-a su nam potvrdili da su pregledali sve snimke sa nadzornih kamera ali da nisu pronašli pomenuto vozilo. Prisustvo policije je pojačano oko škola ali i policijskih službenika u civilnim odorama. Pored policije i škola je pojačala dežure.

“Mi kao škola poduzimamo sve aktivnosti na bezbjednosti djece dok su u školi, dodatne dežure nastavnika i za vrijeme odmora, pazimo na dvorište i ovo gdje možemo”, istakla je nastavnica Meliha Parla.

Dok svi nadležni poručuju da se maksimalno trude da bi sigurnost djece bila na najvišem nivou, sumnje i misteriozne situacije povećavaju napetost i zabrinutost kod roditelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.