Šarović: Bez obzira na štete od Rusa smo dobili dobru vijest

Vijesti 22. okt 201612:10 > 12:58
N1

Nakon što je Rusija uvela privremanu zabranu uvoza voća i povrća iz BiH, zbog sumnjivih pošiljki koje su stizale iz naše države u ovu zemlju, ova zabrana je jučer i ukinuta.

O ovoj, ali i mnogim drugim temama u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zbog sumnjivih pošiljki Rusi su uveli zabranu, što je bio alarm za nas da izvršimo provjere. Ruski inspektori su došli u posjetu BiH i konstatovali da imamo dovoljno voća i povrća da vršimo isporuke u njihovu državu. Dokument je potpisan obostrano. Jučer su nas službeno obavijestili da su se stekli uslovi da se ukinu privremen zabrane i to je dobra vijest bez obzira na štete koje postoje“, kazao je Šarović.

On je dodao da će ova situacija pomoći da se unaprijedi fitosanitarni sistem, koji po ocijeni ruskih inspektora nije bio na niovu.

Izgubili smo vrijeme, blizu dva mjeseca. Finansijski efekti još nisu sagledani. Štete jesu značajne. Do augusta smo u Rusiju izvezli najmanje 20 miliona“, dodao je Šarović.

Pogledajte cijeli razgovor u kojem se između ostalog govorilo i o izboru novog predsjednika SDS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.