Ruvić: Fotografija je moj posao, hobi i ljubav

Vijesti 23. okt 201610:20 > 10:38
N1

U Mostaru će se danas održati prvi jednodnevni PhotoWalk Mostar. Photowalk je u svijetu već odavno prepoznat kao jedan zanimljiv događaj gdje se na jednom mjestu okupi mnoštvo fotografa, bilo profesionalnih ili tek početnika, ali uglavnom svi zaljubljenici u fotografiju.

Predavač je Dado Ruvić, fotograf jedne od najpoznatijih svjetskih novinskih agencija Reuters, čije su fotografije krasile naslovnice BBC-a, The Times-a te brojnih drugih poznatih medija.

Photowalk sastoji se od dva događaja, radionice i foto šetnje kroz grad.

Cilj radionice je da se fotografi druže i razmjene iskustva. Uvijek pomogne neki savjet i mišljenje fotografa. To je prvenstveni cilj ove radionice“, izjavio je Ruvić.

Ljubitelji fotografije imat će priliku slušati Ruvićevo predavanje.

Tema današnjeg predavanje je primjena umjetničke fotografije u novinskoj fotografiji jer pojavom digitalnih fotoaparata novinska fotografija pomjerila je granice. Možemo napraviti puno ljepše fotografije. Cilj je kako napraviti estetski lijepu i privlačnu fotografiju te je prodati klijentu ili poslodavcu.”

Ruvić ima na stotine naslovnica, duplerica u najpoznatijim svetskim novinama.

Jako mnogo vremena provodim sa fotoaparatom jer se i u slobodno vrijeme bavim fotografijom. Ako ne snimam fotoaparatom, snimam dronom. Uvijek pratim šta se dešava, čitam novine, portale, gledam fotografije svjetskih fotografa. Fotografija nije samo moj posao, već hobi i ljubav.”

Na pitanje koja fotografija je izazvala najviše reakcija u dosadašnjem radu, gost Novog dana odgovara:

Fotografije iz Srebrenice, zbog čega sam jako tužan. Trudim se BiH predstaviti u ljepšem svjetlu, kako bi ljudi shvatili da BiH nije samo rat, već da je i budućnost sa svim ljepotama. U Reutersu se trudimo da idemo ka ljepšim temama, da gledamo perspektivnije sa pozitivnim pričama“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.