Osigurana veća prava za državljane BiH koji rade u Sloveniji

Vijesti 24. okt 201611:33 > 11:35
Anadolija

U Sarajevu su danas potpisane izmjene i dopune Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije koji se odnosi na državljane BiH koji rade u Sloveniji.

Sporazum u oblasti zapošljavanja radnika, državljana BiH u Sloveniji potpisan je između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije 22. juna 2011. godine, nakon čega je 1. marta 2013. godine stupio na snagu.

Slovenačko radno zakonodavstvo nedavno je izvršilo dopune i izmjene, stoga je i Sporazum između dviju zemalja u ovoj oblasti također bilo neophodno izmijeniti, rekao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Izmjenama i dopunama Sporazuma, državljanima BiH koji rade u Sloveniji osigurana je veća pravna i socijalna sigurnost.

“Prema našim podacima, oko 29.000 državljana BiH danas živi i radi u Sloveniji. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje: 2013. broj izdatih radnih dozvola državljanima BiH za rad u Sloveniji iznosi 661, 2014. godine iznosi 1.870, 2015. iznosi 2.667, a do septembra ove godine izdato je 3.064 radnih dozvole. Ovim izmjenama će naši državljani koji rade u Sloveniji, a ako nisu zadovoljni, moći dati otkaz, a da ne izgube radnu dozvolu, pa tamo mogu ponovo tražiti zaposlenje”, pojasnio je Osmanović.

On je izmjene i dopune Sporazuma potpisao sa ministricom rada, porodice, socijalnih poslova i jednakih mogućnosti Slovenije Anjom Kopač – Mrak.

Slovenačka ministrica istakla je kako je današnji sporazum potvrda dobre saradnje između BiH i Slovenije.

“Značaj ovog sporazuma je i u domenu bilateralne saradnje, a on jamči sigurnost radnika, građana BiH koji rade u Sloveniji. U Sloveniji radi oko 30.000 građana BiH, to je posljedica ugodnih kretanja u Sloveniji i ova dopuna sporazuma unosi veću pravnu i socijalnu sigurnost za te radnike. Ovaj sporazum svjedoči dobroj saradnji naših zemalja, saveznici smo jer ova saradnja ne ide samo u jednom smjeru”, naglasila je Mrak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.