Rohuani: Koegzistencija naroda u BiH donosi mir i stabilnost

Vijesti 25. okt 201610:37 > 10:59
N1

"BiH je uvijek sa Islamskom Republikom Iran imala prijateljske odnose, a ova posjeta bit će početak novih i razvoj dosadašnjih bileteralnih odnosa", poručio je predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otputovao je jučer u zvaničnu posjetu Islamskoj Republici Iran, na poziv predsjednika Irana Hassana Rouhanija.

Prošle godine zbog sankcija odnos zemalja su imale stagnaciju, a danas nakon potpisivanje nuklearnog sporazuma stvorilo je novu atmosferu i prostor za razvijanje odnosa Irana i BiH. U bileteralnim razgovorima o ekonomskim odnosima poslovne zajednice i privatnog sektora u Iranu i BiH, te naučnoj i kulturnoj saradnji zemalja, boljih odnosa u području turizma“, kazao je Rouhani.

On je dodao da će se sve mogućnosti za razvijanje odnosa dogovarati na sjednici mješovite komisije u Sarajevu.

Složili smo se i podržali da koegzistencija Bošnjaka, Srba i Hrvata može donijeti mir i stabilnost u BiH te dovesti do boljeg razvijanja zemlje“, dodao je predsjednik Irana.

N1

U delegaciji Bosne i Hercegovine, koja će boraviti 25. i 26. oktobra u Iranu, koju predvodi predsjedavajući Izetbegović, su i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.