MESS podnio krivične prijave zbog prijetnji organizatorima

Vijesti 26. okt 201612:07 > 12:15
N1

Nakon što je tokom 56. Festivala MESS otkazano javno igranje predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", organizator je pokrenuo niz krivičnih prijava protiv osoba koje su javno prijetile direktoru Festivala, ostalim osobama uključenim u organizaciju MESS-a te publici.

Također, bit će podnesene i tužbe za naknadu štete zbog iznošenja neistina o predstavi „Naše nasilje – vaše nasilje“, a koje su dovele do toga da se javnost uznemiri, a određeni pojedinci navedu da nezakonito prijete organizatoru, što je na kraju dovelo do narušavanja ugleda Internacionalnog teatarskog festivala MESS, navodi se u saopštenju MESS-a.

Krivična prijava je podnesena, te se očekuje da nadležni policijski i tužilački organi izvršne neophodnu istragu.

U ovakvim situacijama MUP i drugi nadležni organi, koji su zaduženi za čuvanje reda i mira i koji su zaduženi za sigurnost građana i imovine, moraju ispuniti svoju pozitivnu obavezu institucionalne zaštite, što je u ovom slučaju, izostalo. Organizatoru je prepušteno na kraju da sam donose odluku o ugroženosti ljudi i imovine, a za što nisu nadležni po zakonu niti su kompetentni da to rade“, izjavila je Armela Ramić ispred advokatske kancelarije Nedima Ademovića koja zastupa Festival u ovom postupku.

Također, još jednom je ukazano kako je ustavno pravo na slobodu umjetničkog izražaja jedna od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva.

Kao institucija koja je tradicionalno posvećena društvenom dijalogu koristim se prilikom najaviti javnu tribinu koja će se održati u prvoj polovici novembra o temi „Sloboda umjetničkog izražavanja“ a čiji je cilj kroz komunikaciju akademskih, društveno relevantnih učesnika, suočiti se sa očigledno nekim važnim društvenim problemima i dilemama današnjeg bh. društva“, najavio je Kreševljaković, te istakao da su u toku pripreme slijedećeg, 57. Festivala koji će opet biti sigurno teatarski zanimljiv, dinamičan, i svakako provokativan.

Ističući kako je nedavno završeni 56. Festival jedan od najbolje organiziranih i najsadržajnijih u proteklih dvadeset godina, direktor Kreševljaković je podsjetio i na dogovor postignut sa regijom Apulia koja bi investirala oko milion KM u infrastrukturu nove pozorišne scene u Sarajevu – Scene MESS.

Također, on je podsjetio da je od davnih 60-ih godina i svog osnivanja Festival MESS poznat po svome konceptu koji uključuje i umjetničke sadržaje u čijoj je ideji provokacija, što često podrazumijeva predstave koje su vrlo direktne u kojima publika svjedoči teatarskoj refleksiji vremena u kojem živimo, te će kao takav Festival i nastaviti svoje djelovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.