Šta donosi reforma zdravstva u Kantonu Sarajevo

N1

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jučer se našao i Nacrt odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Ovaj akt osnovica je za reformu zdravstva u KS.

Prema navodima iz Nacrta, zbog izuzetno složene i teške finansijske situacije u zdravstvenom sektoru ozbiljno je ugroženo i dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

Kako je navedeno, nepoduzimanje ili neblagovremeno poduzimanje adekvatnih mjera na sprovođenju utvrđenih aktivnosti iz Reformske agende može prouzrokovati nesagledive posljedice za korisnike zdravstvene zaštite u pogledu dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga i lijekova, pa čak i na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

“Ako se uzme u obzir podatak da Kanton Sarajevo ostvaruje 32% od ukupnih sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvarenih u Federaciji BiH, a da je učešće osiguranih lica u Kantonu Sarajevo 20% od ukupnog broja osiguranih lica u Federaciji BiH, može se zaključiti da je učešće zdravstvene potrošnje u Kantonu Sarajevo po glavi stanovnika znatno iznad prosjeka u odnosu na Federaciju BiH, što bi trebalo rezultirati i značajno boljom zdravstvenom zaštitom”, navodi se u  Nacrtu odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Nadalje, navodi se da je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo neracionalno organizovan i pored toga što se velika sredstva izdvajaju za zdravstvenu zaštitu, zdravstvene ustanove iskazuju gubitke u poslovanju. Iskazane gubitke zdravstvene ustanove pokrivaju na teret vlastitog kapitala i na taj način se iz godine u godinu umanjuje vrijednost kapitala.

“Problemi postojeće organizacije zdravstvene zaštite ogledaju se u neuređenom sistemu finansiranja, neusklađenosti organizacije i djelatnosti zdravstvenih ustanova sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, otežanom i nedefinisanom „putu pacijenta“ kroz zdravstveni sistem, neadekvatna raspodjela kadrovskih potencijala, nezadovoljstvo pacijenata i zaposlenika u zdravstvenim ustanovama, urgentno zbrinjavanje pacijenata nije regulisano na adekvatan način, neracionalna potrošnja lijekova i medicinskih sredstava, duge liste čekanja na dijagnostičke pretrage, medicinska oprema se u većini zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo uglavnom koristi samo u jednoj smjeni, veliki broj invalida rada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nemogućnost njihovog prerasporeda, veliki broj uposlenih u javnom sektoru istovremeno radi i u privatnom sektoru, što otvara prostor za neracionalno korištenje radnog vremena u javnom sektoru”.

U analizi kojom se definišu kritični faktori koji imaju najveći uticaj na poslovanje zdravstevnog sektora kao prijetnje navode se nerazumijevanje i neprihvatanje reformskih mjera u zdravstvu na području i FBIH i Kantona Sarajevo, najavljeno smanjivanja stope doprinosa za zdravstvo, nedovoljna zdravstvena prosvjećenost stanovnika Kantona Sarajevo,demografske promjene (starenje stanovništva sa posljedičnim povećanjem potreba za zdravstvenom zaštitom, migracije i dr.), pojava novih bolesti kao i riziko faktori iz okoline (zrak, voda, nesreće i dr.).

Također, kao prijetnja zdravstvenom sistemu u KS navedeni su odlazak zdravstvenih radnika iz Kantona Sarajevo zbog ponuđenih boljih uvjeta rada i plaća u zemljama okruženja i Evrope kao i neproporcionalno visoki i često neopravdani izdaci za lijekove.

Integralni tekst Nacrta odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo pročitajte ispod.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.