Ambasador Del Vechio: Neće biti prepakiranja Daytona

Vijesti 27. okt 201609:27 > 13:43
N1

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković doputovat će sutra u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Posjeta BiH će biti njegova prva posjeta nakon stupanja na ovu dužnost 19. oktobra.

Hrvatska odabirom BiH kao prve zemlje u koju će Plenkovići doći poručuje mnogo, kazao je ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je gostovao u Novom danu.

“Posjeta premijera Plenkovića poručuje koliki značaj dajemo susjednoj i prijateljskoj zemlji sa kojom historijski imamo dobre odnose. Mi smo potpisnici Daytona i ovdje žive Hrvati koji su državljani i Hrvatske”, kazao je Del Vechio.

U hrvatskim diplomatskim krugovima često se govori o mogućnosti prepakiranja Daytona. Ambasador je mišljenja da neće doći do Daytona 2, ali će u bliskoj budućnosti vjerovatno biti nekih promjena Ustava BiH.

“Neće biti nikakvog prepakiranje Daytona. Nama je stabilnost BiH najbitnija jer ona uvjetuje i stabilnost Hrvatske. Sviđa mi se izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je govorio o konstruktivnom mješanju Hrvatske. Bio bih preciziniji i rekao da Hrvatska konstruktivno pomaže da sva tri naroda dobivaju poziciju koja je zagarantovan Ustavom BiH”, istakao je Del Vechio koji je objasnio da je Hrvatska morala mijenjati Ustav prilikom ulaska u Evropsku uniju, što će morati uraditi i BiH.

Hrvatska maksimalno podržava BiH na putu ka Evropi, kazao je gost Novog dana.

“Mi to potvrđujemo dugi niz godina. Hrvatska je među prvima osudila referenduma koji je održan u entitetu Republika Srpska. Hrvatska je također prva procijenila i podržala nužnost ekonomskih reformi u BiH koje su kasnije prihvatile dvije najveće evropske zemlje. Ako se uspješno implementira Reformska agenda to će donijeti ogromne novce koji će dovesti do boljeg funkcionisanja države, a sve će se to reflektovati na standard”.

Del Vechio je podsjetio da je Hrvatska jedan od glavnih ekonomskih partnera BiH sa robnom razmjenom većom od milijardu KM.

U BiH su nedavno održani lokalni izbori. Čeka se odluka Centralne izborne komisije BiH za Stolac, a moglo bi doći i do ponavljanja izbora u ovoj opštini. Ambasador je istakao da je Hrvatska pomno pratila izborni proces, ali da se neće miješati jer je to unutrašnja stvar BiH. Međutim, smatra da je proces bio retrogradan.

Na kraju gostovanja Del Vechio je otkrio sutrašnji protokola posjete hrvatskog premijera.

“Plenković će se prvo sastati sa Zvizdićem, a nakon toga će održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Premijer će se sastati i sa vjerskim liderima, kardinalom Vinkom Puljićem i, što me posebno raduje, reisom Islamske zajednice BiH Huseinom Kavazovićem”, kazao je ambasador.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.