Japan donirao Ministarstvu civilnih poslova BiH 120 vozila

Vijesti 27. okt 201612:29 > 12:42
N1

Predstavnici Vlade Japana uručili su Ministarstvu civilnih poslova 40 Toyota vozila koja koriste ekološki čisti dizel, što je samo dio planirane donacije od ukupno 120 vozila najnovije generacije.

Ostalih 80 vozila, koja su hibridna, bit će isporučena u drugom kvartalu iduće godine.

Svečana primopredaja održala se u autosalonu Bunjo, gdje je na mjestu događaja uručeno deset ključeva koje su amasador Japana u BiH Kazuya Ogawa i ministar civilnih poslova Adil Osmanović predali u ruke predstavnicima javnih ustanova u sistemu socijalne zaštite. Ostalih 30 ključeva bit će uručeno do sutra.

Glavni cilj donacije je humanitarnog karaktera – da poveća mobilnost ustanova socijalne zaštite, budući da većina ni nema prevozna sredstva. Osmanović je povodom 20. godišnjice diplomatskih odnosa između naše države i Japana iskazao zahvalost na donacijama koje su uvijek konkretne, vrijedne i pravilno usmjerene.

U okviru ovog granta pomoći, Vlada Japana je Vijeću ministara BiH dodijelila grant u iznosu od oko 7,2 miliona konvertibilnih maraka. Ovaj grant je jedan od najvećih dosadašnjih oblika pomoći Vlade Japana.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Deset ključeva uručeno na pres-konferenciji je za sljedeće ustanove:

– JU Centar za socijalni rad Olovo
– JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde
– JU Centar za socijalni rad Sokolac
– Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Fojnica
– JU Centar za socijalni rad Kalinovik
– JU Centar za socijalni rad Istočna Ilidža
– Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići
– Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo
– Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo
– Centar za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo

Jednom godišnje će se praviti izvještaj o korištenju vozila u sklopu donacije i o tome kako su poboljšali rad socijalnih ustanova. Ove ustanove većinom nemaju prevozna sredstva, a ako imaju, ona su bar 20 godina stara. Ovaj projekat radi na ublaživanju izolacije osoba sa posebnim potrebama i na pružanju državne brige za iste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.