Šta se dešava s nerazjašnjenim ubistvima u Sarajevu?

Vijesti 27. okt 201617:31 > 20:57
N1

Devet, 18 pa čak i 20 godina nakon, brojna ubistva na području Sarajeva ostala su nerazjašnjena. Atentat na porodicu Halilović, Nedžad Ugljen, Jozo Leutar, Ramiz Delalić. Predmeti prebacivani s jednog pravosudnog nivoa na drugi, a niti jedno tužilaštvo nije dalo rezultate.

Javnost godinama priča da su ubistva politički motivisana, a nadležne institucije nemaju dokaze da to demantuju.

Jozo Leutar – zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH preminuo je 1999. Pod automobil mu je postavljena bomba. Ko je i zašto postavio, nadležni su još bez odgovora?

No, za atentat je bilo optuženo šest osoba. Kantonalni sud u Sarajevu 2002. oslobađa ih zbog nedostatka dokaza. Advokat tada prvooptuženog hrvatskog generala Ivana Andabaka i danas tvrdi da je proces bio montiran. Podsjeća i na milion maraka nagrade Vlade Federacije osobi koja pomogne u otkrivanju istine.

Josip Muselimović, branilac Ivana Andabaka: “Čim je novac došao na Reiffeisen banku po nečijem nalogu, a ja znam po čijem, nije moje da govorim – tom kriminalcu zaštićenom svjedoku isplaćeno je 250 hiljada maraka – 250 hiljada maraka podijeljeno je okolo. Ja znam gdje ali nije moje da govorim”.

Predmet je prebacivan s jednog tužilaštva na drugo. Danas na njemu rade pripadnici SIPA-e od kojih je do nedavno veći broj bio pod suspenzijom.

Dalida Burzić je kazala: “Radi se. Radimo sa SIPA-om. Dosta inspektora radi na slučaju”.

Nedžad Ugljen – zamjenik direktora AID-a ubijen septembra ‘96, na parkingu u sarajevskom naselju Aneks. Priče su razne, a i svjedočenja. Rukovodio Ševama. Sarađivao s tajnim službama drugih država. No istrage bez epiloga. Ubice i nalogodavci su nepoznati već 20 godina.

Dalida Burzić: “Stigao je prije godinu dana u Tužilaštvo KS: “Ni prijava nije otvorena. Tužilaštvo BiH je nadležno za takve stvari, radit ćemo s onim što nam je dostavljeno”.

Atentat na porodicu Sefera Halilovića – 1993. godine ubijeni supruga i njen brat. Porodica Halilović tvrdi da je meta bio Sefer. Nalogodavci su smatraju tadašnji bošnjački politički i policijski vrh. A izvršioci pojedini pripadnici Ševa.

Dalida Burzić: “To su ti predmeti gdje je formiran tim tužilaca koji rade u saradnji sa MUP-om KS”.

Ramiz Delalić Ćelo – ubijen 2007. godine u Odobašinoj ulici u Sarajevu. Optužbi da ga je ubio oslobođen je prethodno Muhamed Ali Gaši. Delalićevo ime dospjelo je intenzivno u javnost proteklih mjeseci u procesu koji se vodi protiv Fahrudina Radončića pred Sudom BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.