Plenković u Sarajevu: S kim se susreo, šta je posjetio

Vijesti 28. okt 201616:10 > 16:20
N1 / Anadolija

Novi premijer Hrvatske Andrej Plenković doputovao je danas u glavni grad Bosne i Hercegovine, što je ujedno i njegov prvi službeni put na novoj funkciji.

Uz predsjednika Vlade u BiH su stigli i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te predstojnik Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Plenković je na Međunarodni Aerodrom u Sarajevu sletio u 8.30 sati, nakon čega mu je na platou ispred zgrade institucija BiH bio pripređen svečani doček. Nakon dočeka, posjetio je Parlamentarnu skupštinu BiH i susreo se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić je nakon sastanka s delegacijom Vlade Republike Hrvatske, koju je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković, izjavio novinarima da je Hrvatska već dugi niz godina unutar pet najvažijih trgovinskih partnera BiH i unutar pet najvažnijih investitora u BiH, što jasno definiše naše odnose na nivou ekonomske saradnje.

Uslijedio je sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjom Topićem te reisu-l-emom Huseinom ef. Kavazovićem.

Zalagat ću se za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu kao i njen evropski put koji jedini garantuje koheziju i cjelovitost zemlje, te za zaštitu ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine“, naglasio je hrvatski predsjednik vlade boraveći u Predsjedništvu BiH.

Susretu s kardinalom Vinkom Puljićem prethodio je susret i s poglavarom Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Plenković je nešto iza 12 sati došao u zgradu Rijaseta Islamske zajednice u BiH gdje se sastao sa reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem koji mu je čestitao na izbornom uspjehu i brzom formiranju Vlade Republike Hrvatske.

Istaknuto je da Islamska zajednica u BiH ima dobre odnose sa Katoličkom crkvom u BiH te da je želja svih da ti odnosi imaju pozitivan učinak na kvalitetan odnos među muslimanima i katolicima u Bosni i Hercegovini. Očekivanja su da to ima pozitivan odjek na odnose političkih predstavnika dva naroda u BiH.

Nakon sastanka sa kardinalom Vinkom Puljićem, kardinal je istakao očekivanje da će dobro poznavanje prilika u BiH, znanje i iskustvo iz Evropskog parlamenta novoimenovani predsjednik hrvatske Vlade pretočiti u djelovanje i potporu Bosni i Hercegovini.

Kazao je da je razgovor potvrdio opredjeljenje i odlučnost novog hrvatskog premijera koji predvodi Vladu Hrvatske da pomogne Bosni i Hercegovini na evropskom putu.

Nakon susreta s najvišim vjerskim i državnim dužnosnicima BiH, Plenković je posjetio Baščaršiju u Sarajevu.

Anadolija
Anadolija
Predsjedništvo BiH
Anadolija
N1
Fena

Hrvatski premijer se trenutno nalazi u Kiseljaku, dok će već večeras otići u Mostar gdje će se sastati s biskupom Mostarsko-duvanjskim mons.dr.sc. Ratkom Perićem, dok će u subotu završiti s posjetom BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.