Rijaset IZ BiH: Oštre osude odlikovanja ratnih zločinaca

Vijesti 29. okt 201614:05 > 14:11
Rijaset

U Sarajevu je u toku vanredna sjednica Vijeća muftija i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a povod za održavanje ove sjednice je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o dodjeli priznanja osobama koje su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu osuđeni za najteže zločine.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o dodjeli priznanja osobama koje su osuđene za najteže zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata šokirala je pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je, tim povodom, zakazao vanrednu zajedničku sjednicu Vijeća muftija i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj će biti razmatrane implikacije Odluke o dodjeli priznanja, između ostalih, i Radovanu Karadžiću, koji je prvostepenom presudom Suda u Hagu osuđen za najteži ratni zločin genocida, poručuli su iz kancelarije reisu-l-uleme.

U međuvremenu iz Misija OSCE u BIH potvrđeno je za N1 da je vraćeno priznanje koje su početkom sedmice dobili od Narodne skupštine RS zbog dugogodišnje uspješne suradnje. U saopštenju su naveli da nisu bili upoznati da će zahvalnice i posllje biti uručene i osuđenim za ratne zločine

“Odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH. Nismo bili upoznati sa detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja, te smo nagradu vratili. Kao prva međunarodna organizacija koja je u julu 1996. godine isključila takve osobe iz politike, ne možemo prihvatiti ovo priznanje”, kazao je ambasador Jonathan Moore, sef Misije OSCE-a u BiH.

Reakcija OSCE-a još jedna je nizu javnih osuda, a nakon dodjele povelja i zahvalnica osuđenim ratnim zločincima. Visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao je kako je “ovaj čin za svaku osudu”, delegacija EU upozorila kako u “modernoj Europi ne može biti mjesta za veličanje osoba osuđenih za najteže zločine protiv čovječnosti”.

Jučer je reagirao i prvi čovjek Vijeća ministara BiH rekavši kako je riječ o grubom krivotvorenju poznatih istorijskih činjenica i negiranje presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Među osobama koje su dobile priznanje se nalaze osuđeni za ratne zločine Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, kao i Nikola Koljević. 

U 15:00 na N1 pratite uživo press konferenciju reisa Kavazovića, gdje će se dotaći odlikovanja Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.