IZ: NSRS da poništi odluku o priznanjima za ratne zločince

Vijesti 29. okt 201615:13 > 15:18
N1

Vijeće muftija i Rijaset IZ BiH na vanrednoj zajedničkoj sjecini održanoj danas u Sarajevu izrazili su zabrinutost za položaj Bošnjaka i muslimana u RS zbog odluke NSRS da odlikuje osobe osuđenim za ratne zločione.

Oni smatraju da čin dodjele priznanja osuđenim za ratne zločine predstavlja izrugivanje vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog i civilizacijskog poretka.

“Imenovanje tih osoba je brutalan atak na sporazum za mir u BiH, te predstavlja bezobzirno rušenje ljudskih i političkih pretpostavki ostvarenja mira u dijalogu”, kazao je Rifat Fetić, šef ureda Reisul-u-leme Huseina ef. Kavazovića.

“Rijaset i Vijeće muftija od NSRS zahtijevaju poništavanje odluke o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida u BiH”, kazao je Fetić u zajedničkoj izjavi, smatrajući da je to čin u interesu mira, suživota ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce, i skidanja hipoteke sa srpskog naroda.

Od državnih institucija BiH, Vlade Republike Srtbije i Srpske pravoslavne crkve traže da se oglase o ovom pitanju, a isto zahtijevaju od međunarodnih institucija i asocijacija za ljudska prava.

Pozdravili su odluku OSCE-a BiH da vrati povelju koju im je dodijelila NSRS, a od drugih diplomata koji su bili prisutni na spornoj sjednici NSRS da upute javno izvinjenje žrtvama zločina i genocida – navodi se u izjavi, a u protivnom – IZ će razmotriti uslove dalje saradnje s njima.

“IZ u BiH će o položaju muslimana Bošnjaka u Republici Srpskoj uputiti promemoriju svim relevantnim međunarodnim institucijama i organizacijama u svijetu”, naveo je Fetić na koncu obraćanja medijima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1