Bez poništenja povelja ratnim zločincima, u OHR-u šutnja

Vijesti 31. okt 201618:27 > 19:11
N1

U Narodnoj skupštini Republike Srpske ne namjeravaju poništiti oduku o dodjeli povelja koje su prošle sedmice dodijeljene i osuđenim ratnim zločincima, a u povodu 25 godina osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH.

IZ OHR-a su tek ponovili svoj raniji stav, a Islamska zajednica u BiH zatražila je od NSRS da poništi Odluku o dodjeli priznanja počiniocima najtežih ratnih zločina. Među osobama koje su dobile priznanja nalazi se i Radovan Karadžić, osuđen za genocid.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović kazao je danas kako nije bila ničija namjera povrijediti bilo čija osjećanja dodjelom povelja, ali i dodao kako o imenima odlikovanih nije odlučivao on. O eventulanom poništenju odluke nije se izjasnio.

“Odbor za obilježavanje ovog jubileja odabrao je određene pojedince i organizacije kojima će biti dodijeljene povelje, a ne entitetski parlament. Moj prijedlog je bio da to budu neka druga imena i organizacije, ali
Odbor je odlučio tako kako je odlučio. Mislilo se samo na obilježavanje određenog historijskog trenutka”, naveo je Čubrilović u izjavi novinarima u Banjaluci.

Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zatražili su od Narodne skupštine Republike Srpske da u interesu mira i suživota, ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce i skidanja hipoteke sa srpskog naroda, poništi svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida. Zahtjev su uputili i prema OHR-u nakon vandredne sjednice u subotu.

“Ukoliko Skupština Republike Srpske ne poništi odluku o priznanjima ratnim zločincima, zahtijevamo od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da on to učini”, kazao je nakon sjednice Rifet Fetić, šef ureda Reisul-u-leme Huseina ef. Kavazovića.

Iz ureda Visokog predstavnika ponovili su svoj raniji stav, no da li će postupiti po zahtjevu Islamske zajednice nisu odgovorili.

Glorificiranjem ratnih zločinaca vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane“, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Takve aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj nisu u skladu sa njihovim obavezama prema Općem okvirnom sporazumu za mir, a koje uključuju promovisanje mira, tolerancije i pomirenja, ali i stvaranje političkih, ekonomskih i socijalnih uslova za održiv povratak izbjeglica i raseljenih lica”, kazao je Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodjelu odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine proteklih dana osudili su gotovo svi predstavnici međunarodne zajdnice u BiH, delegacija EU u BiH, Ambasada SAD, dok je Misija OSCE-a vratila priznanje koje im je dodijeljeno na svečanoj sjednici skupštine uz obrazloženje da nisu bili upoznati da će zahvalnice i povelje biti uručene i osuđenim za ratne zločine. Islamska zajednica zatražila je i od diplomata koje su bile na svečanoj sjednici da se javno ispričaju žrtvama genocida, u protivnom razmisliće o daljnjoj suradnji sa njima.

Među prvim koji je reagovao nakon svečane skupštine bio je Helsinški odbor za ljudska prava u RS. Direktora odbora ovo nije previše iznenadilo.

Da ima onih kojima odgovara ova opstrukcija, da zemlja stoji duboko zaglibljena u jedno blato iza kojeg se krije enormna korupcija i u takvoj situaciji političarima se ne isplati da grade mir. Jedno istrajavanje na politikama i ideologijama zločina, etničkog čišćenja, podjela. Ja bih rekao – mi ne samo da stojimo u mjestu, već idemo nazad“, upozorio je Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava u RS.

Među osobama koje su dobile priznanja nalaze se osuđeni za ratne zločine: Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, kao i posthumno Nikola Koljević, koji se u presudi Karadžiću navodi kao jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.