Izetbegović o Radončiću: Imamo hladne odnose, tako će ostati

Vijesti 31. okt 201620:47 > 20:50
N1

Kolegij Stranke demokratske akcije održao je večeras sjednicu u centrali stranke u Sarajevu na kojoj su najoštrije osudili izjave koalicionog partnera i lidera SBB-a Fahrudina Radončića o "bošnjačkoj državnoj mafiji".

Naime, Radončić je tokom trodnevnog suđenja na Kosovu u slučaju koji se u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija, kazao da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna “bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubistava”, što je Delalić, kako je dodao, to najavio u intervjuu Slobodnoj Bosni dva dana prije njegove smrti.

“Kolegij SDA je na današnjoj sjednici razmatrao i pitanje posljednjih izjava Fahrudina Radončića na sudu u Prištini i iste najoštrije osudio. Uprkos tome, Kolegij SDA smatra da bi bošnjačka koalicija SDA i SBB trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović naravno, ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija i odnosa”, kazao je Izetbegović na večerašnjoj pres-konferenciji.

Kako je naveo, SDA će uložiti trud i strpljenje da koalicija opstane.

“Ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću”, poručio je lider SDA.

Kako je kazao, kada je u pitanju tvrdnja da iza ubistva Ramiza Delalića stoji neka “bošnjačka državna mafija”, u takvu izjavu može povjerovati samo neupućeni dio građanstva, ali sud sigurno ne.

“Sud vjeruje samo činjenicama koje je van razumne sumnje utvrdio na propisan i profesionalan način. Neka mafija je sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji su to razlozi, saznat ćemo uskoro, za par mjeseci kad sud u Prištini izrekne presudu. U svakom slučaju nije fer i nije ljudski praviti ‘intrevjue’ sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvih intervjua optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića”, kazao je Izetbegović.

On je prokomentarisao i svoje lične odnose sa Radončićem.

“Mi imamo hladne službene odnose i to će tako ostati. Međutim, to ne bi trebalo priječiti da dvije stranke rade ono što je neophodno za narod i za državu. Što se tiče SDA, mi ćemo uložiti i strpljenje i energiju da se ta koalicija sačuva i da se time sačuva stabilnost u FBiH i državi”, kazao je na kraju lider SDA Bakir Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.