Bivši učenici Alije Lafcioglua uputili podršku profesoru

Vijesti 01. nov 201608:50 > 09:00
Anadolija / Arhiv

Pismo podrške o dodjeli priznanja "Plakete Grada Sarajeva" uputili su bivši studenti profesora matematike Alije Lafcioglua koji su naveli da negoduju zbog navoda o namjeri povlačenja nagrade.

“Bivši predstavnici Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz matematike i fizike i osvajači preko trideset međunarodnih medalja, nosioci priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, postdoktorski istraživači, doktorski i master studenti na prestižnim svjetskim univerzitetima te asistenti na Univerzitetu u Sarajevu, pozdravljamo odluku Gradskog vijeća Grada Sarajeva o dodjeli priznanja ‘Plaketa Grada Sarajeva’ u oblasti obrazovanja profesoru matematike Aliju Lafcioglu, te u isto vrijeme negodujemo zbog medijskih navoda o namjeri povlačenja nagrade”, naveli su studenti u saopćenju za medije.

Istakli su kako je tokom skoro dvije decenije radnog iskustva u obrazovanju profesor Lafcioglu dao izvanredan doprinos radu s nadarenim učenicima iz oblasti matematike, fizike i informatike, a sve je rezultiralo velikim brojem učenika – osvajača medalja na svjetskim olimpijadama.

“Sama organizacija takmičenja i rad s nadarenim učenicima često predstavlja izazov zbog nedovoljne finansijske podrške vlasti. Zahvaljujući ponajviše inicijativi i zalaganju profesora Lafcioglua, posljednjih nekoliko godina svjedoci smo organiziranja kampova, dostupnih svim zainteresiranim učenicima iz Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, na kojima su se izoštravala znanja iz navedenih oblasti. Mišljenja smo da je vlast dužna ulagati u razvoj prirodno-matematičkih nauka, kao i nagrađivati istaknute pojedince i ustanove čime bi dala do
znanja da zna cijeniti rad i trud onih koji je predstavljaju u najboljem svjetlu”, napisali su studenti te dodali:

“Shodno navedenom smatramo neprihvatljivim politiziranje cijelog slučaja i karakteriziranje pomenute odluke skandaloznom, te tražimo od Gradskog vijeća da ne poklekne pred neargumentiranim medijskim i političkim pritiscima. Također, nadamo se da će u budućnosti politički predstavnici pokloniti više pažnje rješavanju višegodišnjih problema finansiranja organizacije takmičenja kao i odlaska naših timova na svjetska takmičenja”.

Potpisnici pisma podrške su:

Admir Beširević, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu,
Alija Bevrnja, Tehnički Univerzitet Darmstadt (Darmstadt, Njemačka),
Sead Delalić, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu,
Mina Ferizbegović
, Švicarski federalni institut za tehnologiju (EPFL, Lozana, Švicarska),
Admir Greljo, Univerzitet u Cirihu (Švicarska),
Harun Hindija, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu,
Adnan Ibrić, Prirodno-matematički fakultet u Tuzli,
Vedran Karahodžić, Elektrotehnički fakultet u Sarajevu,
Neira Kurtović, Univerzitet Oxford (Velika Britanija),
Zlatko Salko Lagumdžija, Brown Univerzitet (Providence, SAD),
Salem Malikić, Simon Fraser Univerzitet (Vankuver, Kanada),
Hamza Merzić,
Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETHZ, Cirih, Švicarska),
Selver Pepić, Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETHZ, Cirih, Švicarska),
Nudžeim Selimović, Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu,
Harun Šiljak, Bell Laboratories (Dablin, Irska),
Bahrudin Trbalić, MIT (Cambridge, SAD).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.